
De voorstelling is geen standaard theateravond, waarbij je achteroverleunt en toekijkt. Nee, het is juist een bijzondere culinaire eetervaring in het theater. Robèrt van Beckhoven - Meester Patissier en Meester Boulanger - zet je letterlijk aan tafel. Hij serveert proeverij na proeverij van feestproducten. En vertelt over de grondstoffen, het proces én bijzondere ingrediënten.
Een feest van verhalen, proeverijen, geuren, herinneringen en pure liefde voor het ambacht. Van appeltaart tot bruidstaart en van chocolade tot tompouce. En dat allemaal met het enthousiasme, de flair en humor van Robèrt zelf.
Zo laat hij op een gegeven moment een video zien van de drive-in voor oranje tompoucen, tijdens corona. De rij auto’s was eindeloos.
'Waarom denken jullie dat het zo druk was?' vroeg hij, waarop iemand riep: 'Waren ze gratis?'
Robèrt keek opzij en antwoordde droog: 'Gratis tompoucen? Bende gij gek geworden? Witte gij wel hoeveel werk dat is? Gratis tompoucen… sjonge jonge.'
Hoewel de hele zaal in een deuk lag, klonk er wel een diepere boodschap in die woorden door: lokaal ambachtelijk eten heeft nu eenmaal een hogere prijs. Maar tussen alle grappen en lekkernijen door, vertelt Joep, bleef er wel iets bij hem hangen toen Robert zei: 'Het is pas feest als je bij de bakker bent geweest.'
En hij heeft gelijk, want van beschuit met muisjes tot de plak cake bij een afscheid: ons leven zit vol eetmomenten die meer zijn dan alleen maar eten. Ze markeren het leven. Hoe mooi is het dan als dat gebeurt met iets wat met liefde en aandacht is gemaakt?
En precies dáár zit ook een ander punt: als je ergens echt van geniet, verspil je het niet. Een goed gebakken appeltaart laat je niet uitdrogen in de koelkast. Een perfecte tompouce gooi je niet zomaar weg. Als eten weer bijzonder mag zijn – als het je raakt, verwent, verrast – dan ga je er ook anders mee om. Dat is ook precies wat nodig is in een tijd, waarin voedselverspilling nog steeds dagelijkse kost is.
Dus ga niet alleen vaker naar de bakker, de slager, de kaas- of de vis- of groentespecialist. Maar ga ook naar Robèrt's theatershow. Laat je meenemen in het verhaal van smaak, vakmanschap en van échte aandacht. Proef wat het betekent als iets met liefde is gemaakt. Want lekkernijen waar je echt van geniet, die eet je op tot de laatste kruimel. Die deel je, waardeer je én verspil je niet.
Over een bijzondere theatrale, culinaire eetervaring:
'Sjonge jonge, wat een avond. En wat een herinnering.'- Joep Gommans
Meer info over de theatershow "Meesterlijk Feest" is te vinden op de webpagina: www.bijrobert.nl/theater/http://www.bijrobert.nl/theater/