Kunstzinnig ontbijt: een unieke beleving bij Maarten IJzerkunst

MAASGOUW – Op een mooie, zonnige Hemelvaartsdag vond een wel heel speciaal evenement plaats in het prachtig aangelegde park van ijzerkunstenaar Maarten Vaessen. Een heerlijk en exclusief – de naam zegt het al – ‘KUNSTzinnigONTBIJT’.

Terwijl de twee jonge ondernemers van Maasgenotjes en hun even vriendelijke medewerksters de catering tot in de perfectie verzorgden, hield de gastheer zijn welkomstspeech. Hij nodigde dichter Jacques Smeets uit een gedicht voor te dragen bij een van zijn roestsculpturen. Het thema ‘de kruisiging’ was wel zeer toepasselijk, zowel op de sculptuur als deze Hemelvaartsdag.

Pink Panther
De aan de Muziek Pedagogische Academie geschoolde gitarist-zanger Jan Boers verzorgde op zijn gitaar het muzikale intermezzo. Hij bracht op een mooi ingetogen, kundige manier diverse muziekstukken ten gehore. Zoals bijvoorbeeld de herkenningsmelodie uit de iconische film ‘The Pink Panther’. Af en toe zong hij bij een van de bekende jazz, pop en latin nummers.

Kracht
Na het ontbijt konden de genodigden de prachtige kunstwerken van beeldhouwer Cel Lemmens bewonderen. Zijn natuurstenen en houten beelden zijn mooi en toch krachtig tegelijk, in hun schijnbare eenvoud. Het materiaal dat de kunstenaar gebruikt – marmer, graniet of oud eikenhout – straalt zowel hardheid als kracht uit. Soms gaan daarachter krachtige en veel diepere emoties schuil.

Vasthouden
‘Dit beeld heeft te maken met een vriendin, een moeder. Zij houdt haar kinderen vast, omdat ze alles voor haar betekenen. Zij verloor haar zoon onder zeer tragische omstandigheden. De moeder kan dit enorme verlies niet verwerken. Zij kan haar zoon niet loslaten. Ik had een heel goede band met die jongen en ben hem ook kwijtgeraakt. Daarvoor heb ik dit beeld gemaakt’, vertelt Cel over het witmarmeren beeld. ‘Als je als kunstenaar iets creëert, leg je toch iets van jezelf erin, je gevoel, je emoties.‘

Moederdag
Zijn beelden vormen een bijzonder unieke, en toch welgekozen eenheid met de roestige ijzersculpturen van Maarten IJzerkunst. Alsof ze bij elkaar horen en altijd al op deze schitterende locatie hebben gestaan. Deze vierdaagse expositie is zeker een bezoek waard. De beeldentuin is tot en met Moederdag op 12 mei voor iedereen vrij toegankelijk, tussen 12.30 uur en 17.00 uur.

Cookieinstellingen