‘Een teamgenoot zag wat er gebeurde en haalde direct het AED-apparaat. Twee teamgenoten en een omstander begonnen met de reanimatie. De juiste middelen en mensen waren binnen handbereik en door het handelen van die mensen heb ik het overleefd. Ik heb geluk gehad op het moment dat ik pech had.’- Martin Bours
Jeugdspeler Yari van Pol kreeg in januari 2025 een hartstilstand. Ook hij heeft het overleefd dankzij de actie van een omstander, zijn ouders en de hulp van een AED.
Voor de club reden om met maatregelen en beleid te komen onder de naam "Hartveilig voetballen" bij MBC’13. Martijn is daarbij benoemd tot Veiligheidscoördinator. ‘In het kort komt het erop neer dat de club twee extra AED’s aanschaft en dat alle trainers en scheidsrechters een reanimatietraining gaan volgen', vertelt hij.
Verenigingen die meer willen weten over het Hartveilig beleid van de club kunnen contact opnemen met Martijn Bours, via e-mail [email protected].
Zo is ook de gemeente Maasgouw in gesprek met MBC’13 over hun beleid Hartveilig sporten. Daarnaast wordt gekeken of dit onderwerp onder de aandacht gebracht kan worden via het Sportakkoord. Eén van de thema’s binnen dit akkoord is het creëren van een veilig sportklimaat.
Een AED is een draagbaar en heel belangrijk apparaat dat helpt bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand.
De gemeente Maasgouw is aangesloten bij HartslagNu. Zij adviseren de gemeente waar de juiste plekken zijn om een AED apparaat op te hangen. Omdat bij een hartstilstand iedere seconde telt, is de richtlijn om ervoor te zorgen dat er op iedere 500 meter een AED beschikbaar is. Maasgouw voldoet hieraan. In totaal hangen er 53 AED’s in Maasgouw.
Wil je weten waar ze hangen of meer te weten komen over de AED’s in Maasgouw? Kijk dan op de webpagina Aed-apparaten.