Wereldprimeur in het Rijksmuseum: Donald Duck krijgt nieuwe buur

21 sep , 12:32 Nieuws
donald duck disneyland 1786150 960 720 px 1

Komende woensdag, 25 september 2024, gebeurt er iets bijzonders in het Rijksmuseum in Amsterdam: de onthulling van de gloednieuwe buurman of buurvrouw van Donald Duck in Duckstad. Deze wereldprimeur is het resultaat van een spectaculaire wedstrijd, die maar liefst 7.400 enthousiaste fans in beweging heeft gebracht.

Ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Donald Duck lanceerde de redactie van het Donald Duck Weekblad een unieke uitdaging: 'Wie van onze lezers bedenkt de perfecte nieuwe buur voor Donald en Bolderbast?' Voor het eerst in de geschiedenis van Duckstad kregen Nederlandse lezers de kans om een blijvend personage te creëren, dat deel uit gaat maken van Donald Ducks avonturen in Duckstad.
Op de cover
via The Walt Disney Company
via The Walt Disney Company
Uit duizenden inzendingen werden vijf finalisten gekozen. Samen met de tekenaars van Donald Duck Weekblad werkten zij hun personage verder uit, waarna er gestemd kon worden op de vijf personages. Het winnende personage wordt op 25 september bekendgemaakt in het Rijksmuseum, omringd door honderden Donald Duck fans, finalisten, vrienden en familie. Dit personage zal zowel schitteren op de cover van nummer 40 van het Donald Duck Weekblad als in het openingsverhaal. Maar ook in de toekomstige verhalen gaat deze gloednieuwe stripfiguur nog veel avonturen met Donald Duck beleven.
Rijksmuseum Familiemaand
De onthulling van de winnende buur wordt aangegrepen om de start van de Rijksmuseum Familiemaand aan te kondigen. Van 1 oktober tot en met 3 november staat het museum bol van activiteiten, waar Donald Duck en de bewoners van Duckstad een rol bij hebben. Denk bijvoorbeeld aan een speciale Jonge Woudlopers-route, het Willie Wortel-uitvinderslab, tekenworkshops én nog veel meer.
De Rijksmuseum Familiemaand wordt mede mogelijk gemaakt door ING, KPN en Disney.
Bron leadfoto: via Pixabay (CCO Public Domain)