Waterveiligheid leeft onder Limburgse jeugd

23 okt 2022, 15:13 Nieuws
waterschap limburg gastlessen freek vonk 915x518 1
MAASGOUW - Medewerkers van Limburg">Waterschap Limburg reizen tijdens de Week van Ons Water door heel Limburg om op basisscholen gastlessen te verzorgen.
De lessen zijn voor een deel in samenwerking met het bureau van Freek Vonk ontwikkeld. Ze laten kinderen uit groep 5 tot en met 8 op een speelse manier kennismaken met het werk van het waterschap.
Gastlessen
‘Dat het onderwerp waterveiligheid leeft onder de jeugd, blijkt wel uit de vijftig aanmeldingen voor gastlessen. De komende weken vertellen onze medewerkers aan meer dan duizend kinderen over ons werk en ons water', zegt Patrick van der Broeck, dijkgraaf van Waterschap Limburg. 'Er zijn twee verschillende gastlessen ontwikkeld, waarvan één voor groep 5 en 6. Als iemand deze doelgroep aanspreekt, dan is dat wel Freek Vonk. In samenwerking met zijn bureau is er onder meer een quiz en magazine gemaakt over water en het werk van het waterschap. Tijdens de watercrisis van 2021 hebben veel Limburgse kinderen te maken gehad met hevige wateroverlast. Dat heeft op hen grote indruk gemaakt. Door de gastlessen en het magazine wordt het onderwerp meer bespreekbaar gemaakt.'


Proeven
Daarnaast besteedt het magazine aandacht aan diverse vraagstukken, die voor de Limburgse jeugd actueler zijn dan ooit. In de afbeelding hiernaast (klik om te vergroten) staat de uitwerking van zo’n onderwerp in het magazine verbeeld: ‘Hoe overleef je hoogwater? Verder gaan de kinderen zelf aan de slag met diverse proeven, waaronder het bouwen van een echte dam. Van der Broeck: 'De overstromingen van vorig jaar hebben voor heel veel inwoners van Limburg enorme impact gehad. Voornamelijk op hun gevoel voor veiligheid. Ook kinderen zullen dat niet snel vergeten. Mogelijk krijgen ze er in de toekomst nog vaker mee te maken. Dan is het goed om materiaal aan te bieden, dat hen in staat stelt hierover te praten en nog eens terug te blikken. En het geeft hen handelingsperspectief voor de toekomst.’
Activiteiten
In de Week van Ons Water organiseren waterschappen in Nederland allerlei leuke en leerzame activiteiten rondom water. Maar ze willen ook duidelijk maken dat veilig en voldoende water niet vanzelfsprekend is. Waterschap Limburg geeft het merendeel van de gastlessen tijdens de Week van Ons Water, tot en met 30 oktober. Voor meer informatie over de gastlessen, stuur een e-mail naar [email protected] .