Uitgebuite Roemeense arbeidsmigranten verdwenen: geen overtredingen meer

02 jun 2021, 18:48 Nieuws
hand labor 5043110 1920
LINNE - De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid doet onderzoek naar de omstandigheden waaronder 58 arbeidsmigranten moesten leven bij een agrarische ondernemer in Linne.
Donderdag controleerden de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Vreemdelingenpolitie en gemeente Maasgouw verschillende gebouwen bij het bedrijf.
Tip
De Inspectie had eerder signalen ontvangen van de politie en die tipte de gemeente. Dit leidde tot twee controles, waarbij de Roemeense arbeidsmigranten onder verschrikkelijke omstandigheden werden aangetroffen. De drie betrokken instanties controleren echter alleen op overtredingen van de 'eigen' wetten en regels. De inspectie doet onderzoek naar overtredingen van de Arbeidstijdenwet en Wet minimumloon. Waarschijnlijk werden de Roemenen onderbetaald werden en moesten ze te lang doorwerken.
Bouwbesluit
De gemeente Maasgouw heeft geen huisvestingsverordening waardoor er geen vergunning nodig was om arbeidsmigranten 'onderdak' te bieden. Uiteindelijk heeft de gemeente op basis van overtredingen van het bouwbesluit, het geldende bestemmingsplan en de APV kunnen handhaven en de werkgever gemeld dat de situatie onacceptabel was. De arbeidsmigranten zijn inmiddels verdwenen, waardoor er voor de gemeente geen sprake meer is van overtredingen. De Roemenen hadden allemaal een geldig paspoort, waardoor er ook voor de politie geen aanleiding was voor verder onderzoek.