Tijdens carnaval slaan inbrekers 2 keer zo vaak toe in het Zuiden

28 feb , 16:16 Nieuws
burglar 4194213 1280 px
Pixabay (CCO Public Domain)

LIMBURG - Inbrekers zien hun kans schoon tijdens carnaval. Wanneer de zuidelijke provincies buiten de deur feestvieren, slaan inbrekers twee keer zo vaak toe als normaal. In Noord-Brabant vinden tijdens carnaval 80 procent meer inbraakpogingen plaats dan gemiddeld.

Maar Limburg spant toch wel de kroon. Daar is tijdens de carnavalsperiode juist een stijging te zien van maar liefst 121 procent. In Gelderland - waar in sommige gebieden ook carnaval wordt gevierd - is een iets kleinere inbraakpiek te zien tijdens deze periode. Inbrekers slaan hier 44 procent vaker toe dan op een gemiddelde dag.

Statistieken

Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van een ingediend Woo-verzoek bij de politie. Deze statistieken zijn gebaseerd op inbraakcijfers van 2022 en 2023, de meest recente jaren waarvoor cijfers per dag beschikbaar zijn.

Inbraakpreventie

'Wie komend weekend feest viert, moet dus goed de deur op slot doen', waarschuwt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. 'Ga je tijdens carnaval op stap? Zorg er dan voor dat je huis bestand is tegen inbraak. Bij het claimen van een schade zal een verzekeraar altijd kijken of het huis goed is afgesloten. Ze willen eigenlijk zien dat je er alles aan hebt gedaan om een inbraak te voorkomen. Er zijn ook verzekeraars die korting geven op de premie als je aantoonbaar extra veiligheidsmaatregelen hebt genomen.'

Populair

Naast de algehele stijging tijdens carnaval, zijn er ook nog verschillen te zien tussen de afzonderlijke carnavalsdagen. Zo wordt in de provincie Limburg vooral op de vrijdag van het carnavalsweekend veel meer ingebroken. Waar op een gemiddelde dag in Limburg 58 inbraakpogingen gedaan worden, gebeurt dat op carnavalsvrijdag wel 165 keer, bijna drie keer zo vaak.

In Noord-Brabant en Gelderland is juist de carnavalsmaandag favoriet onder de inbrekers. In beide provincies is er dan ongeveer een verdubbeling te zien van het aantal inbraakpogingen ten opzichte van het daggemiddelde. Noord-Brabant: 306 in plaats van 142 en Gelderland: 202 in plaats van 105.

Grote verschillen

Dat deze pieken in inbraakpogingen aan carnaval gerelateerd lijken te zijn, wordt duidelijk door de verschillen met de rest van het land. In de provincies waar niet zo uitbundig carnaval wordt gevierd, is dezelfde piek namelijk niet zichtbaar.

Benieuwd hoe het precies zit in Limburg en de rest van Nederland? Lees dan hier alle informatie over dit onderzoek.

Aangifte doen: belangrijk voor de verzekering

Gelukkig zijn niet alle inbraakpogingen ook succesvol. Soms vertrekken inbrekers weer zonder je spullen buit te maken. Toch is het aan te raden om ook aangifte te doen als er een poging is gedaan.

'Ook al mislukt de poging tot inbraak, dan adviseer ik toch altijd om aangifte bij de politie te doen', aldus Ypma. 'Ze weten dan dat er dieven actief zijn in die buurt, maar het is ook nodig voor jouw eigen woonverzekering. Als je braakschade wilt verhalen bij de verzekeraar dan is daarvoor een aangifte nodig.'