Stichting Taxus Taxi start inzameling taxussnoeisel weer in 2024

05 mei 2023, 14:29 Nieuws
taxus taxi facebook
MAASGOUW - Stichting Taxus Taxi kondigt aan dat de taxusinzameling pas in 2024 weer van start zal gaan. Vanwege de nog steeds aanhoudende problemen bij de verwerkingsbedrijven, heeft zij besloten de inzameling in 2023 over te slaan.
Sinds 2008 zet de stichting zich in voor de strijd tegen kanker door het inzamelen van taxussnoeisel. De taxusnaalden bevatten namelijk een grondstof voor een kanker remmend medicijn.
Goede moed
Coördinator Werner Toonen betreurt het nieuws van het overslaan van de inzameling in 2023. Dit kan vervelend zijn voor de mensen die hen al jaren steunen, maar hij kijkt vol goede moed naar de toekomst. Hij gaat er dan ook vanuit, dat de stichting in 2024 weer van de partij zal zijn. De strijd tegen kanker gaat onverminderd door.
Taxusinzameling
Jaarlijks nemen tienduizenden mensen deel aan de taxusinzameling. Op deze manier kunnen zij hun steentje bijdragen in de strijd tegen kanker. Het opgehaalde snoeisel wordt afgeleverd bij kruidendrogerij Roijkru in Oss, waar het snoeisel wordt gedroogd en gereedgemaakt voor transport naar het buitenland.
Verwerking
Helaas houden de problemen rondom de afzet van het taxussnoeisel nog steeds aan. Dit komt doordat de verwerkingsbedrijven in China en India geen ruimte hebben om het te verwerken. Het snoeisel van 2022 wacht namelijk nog altijd op verwerking in de extractieketen. Als in 2023 opnieuw taxus wordt ingezameld, zorgt dit alleen maar voor een grotere stapel van taxustakjes.
Medicijnvoorraad
De stichting haalt een belangrijk punt aan: ‘Op dit moment ligt er nog voldoende voorraad van het medicijn, dat uit het taxussnoeisel gewonnen wordt. Dat er in 2023 geen inzameling is, heeft dus geen effect op de beschikbaarheid van het medicament. Maar voor de mensen die het nodig hebben, is het wel belangrijk dat de inzameling in 2024 weer plaatsvindt.' Meer informatie over de stichting en haar werk vindt u hier .