Open Dag: WML viert 100-jarig bestaan

26 mei , 16:35 Nieuws
0 20250517 145456 1
M. van Leipsig

BEEGDEN - WML Limburgs Drinkwater bestaat dit jaar honderd jaar. Speciaal voor dit jubileum opende de waterfabriek in Beegden op zaterdag 17 mei 2025 de deuren voor het publiek.

Deze bijzondere Open Dag trok dan ook veel bezoekers van heinde en verre.

Relaxed

Vanaf Fun Beach werd je heel relaxed met luxe pendelbussen naar de productielocatie vervoerd, waar studenten en medewerkers in het WML-blauw je hartelijk welkom heetten.

Het ontvangstcomité bij Fun BeachHet ontvangstcomité bij Fun BeachDrink Limburgs drinkwater bij de KRAANwagenDrink Limburgs drinkwater bij de KRAANwagen<br>
Neem een kijkje

Op deze zonnige, frisse zaterdag was er van alles te doen, te bekijken en te beleven.

Zo kon je bijvoorbeeld instappen en kijken wat een WML-monteur zoal bij zich heeft in zijn blauwe bus. De watermakers gaven een spetterende demonstratie hoe ze een waterleiding aanboren, wat ook wel fitten wordt genoemd. Daarna mochten de kinderen én volwassenen het zelf proberen.

Waterkwaliteit en natuur

Verder kon je bij Aqualab Zuid zelf meten en ontdekken hoe de kwaliteit van het drinkwater van bron tot kraan gecontroleerd wordt. Rijkswaterstaat vertelde over de rol van de natuur bij het bewaken van de waterkwaliteit. En dat zelfs watervlooien daaraan meehelpen.

Kijkje in de WML-busKijkje in de WML-busDemonstratie fittenDemonstratie fitten
Waterproeven

Natuurlijk waren er in de waterfabriek ook allerlei leuke waterproeven, waarmee nieuwsgierige doeners en jeugdige ontdekkers zelf konden gaan experimenteren. Je ontdekte bijvoorbeeld hoe je schoon water kunt maken, hoe waterdruk werkt en je kon zelf een waterleiding aanleggen.

Hoe wordt drinkwater gemaakt?

Om Limburgs drinkwater te maken haalt WML water uit de grond of uit de rivier. Dit water is natuurlijk nog niet drinkbaar. Voordat het water thuis uit de kraan komt, gaat hier een heel zuiveringsproces aan vooraf:

Stap 1: Oppompen van grondwater en inname van oppervlaktewater

Grondwater is van nature schoner dan het water uit de Maas. Daarom verblijft het ingenomen Maaswater zo’n anderhalf tot twee jaar in het spaarbekken van de Lange Vlieter. Ook hier helpt de natuur het water te zuiveren.

Stap 2 Cascade en beluchting

Het water dat nog steeds niet drinkbaar is, komt binnen in een cascade oftewel een soort waterval. Zo komt er zuurstof in het water en kunnen gassen zoals methaan ontsnappen. Door de zuurstof gaan ijzerdeeltjes in het water roesten en klonteren samen.

Stap 3 Zandfilterbakken

In de zandfilterbak houden zandkorrels de roestklonters tegen. Soms gaat het water door verschillende zandfilterbakken om het schoon te maken. Camera’s houden steeds in de gaten of het water goed doorstroomt.

Stap 4 Buizen

Dit is geen zuiveringsstop, wel belangrijk in het proces. Het water stroomt in de fabriek van stap naar stap om gezuiverd te worden. In het hele zuiveringsproces heeft elke buis – herkenbaar aan de kleur – zijn eigen functie.

Stap 5 Actief koolfilterbak

Hoewel grondwater van nature schoner is, kunnen in rivierwater toch nog stoffen zitten die niet in drinkwater thuishoren. In deze fase stroomt het water door filterbakken met korrels van actief kool, gemaakt van houtskool. Medicijnresten en bestrijdingsmiddelen hechten zich aan deze korrels en blijven achter. Zo haalt WML ook de laatste ongewenste, lastig oplosbare stoffen uit het water.

Stap 6 UV-desinfectie als laatste zuiveringsstap

Na de eerdere zuiveringsstappen is het water al een stuk schoner. Toch is het nog steeds niet helemaal veilig om te drinken en voldoet het nog niet aan alle normen van de Drinkwaterwet. Bij deze extra en zeer belangrijke stap stroomt het water langs krachtige UV-lampen. Het ultraviolet licht – een vorm van elektromagnetische straling – verstoort het DNA van bacteriën, virussen en andere micro-organismen. Daardoor kunnen ze zich niet meer vermenigvuldigen en worden ze onschadelijk gemaakt. Pas na deze stap is het water écht helemaal schoon en veilig om te drinken.

Stap 7 Reinwaterkelders

Vervolgens gaat dit schone drinkwater voor opslag naar grote reinwaterkelders die als grote voorraadbuffers dienen. Daar is het lekker koel en dat is weer goed voor de waterkwaliteit. Die voorraad is nodig om grote pieken in het waterverbruik op te vangen. Bijvoorbeeld als er ’s ochtends of ’s avonds veel drinkwater tegelijk wordt gebruikt.

Stap 8 Pompkamers

Vanaf hier gaat het water via een ringleiding naar locaties in Noord- en Midden-Limburg. En vandaaruit komt het drinkwater via grote pompen en waterleidingen bij de klanten terecht.

Startpunt rondleidingStartpunt rondleidingModel UV-filterModel UV-filter<br>
MocktailsMocktails
Wist je dat...
  • 25 procent van het drinkwater in Limburg van Maaswater wordt gemaakt? Zo wordt voorkomen dat de Limburgse bodem te veel uitdroogt. 
  • WML jaarlijks maar liefst 15 miljoen kubieke meter drinkwater levert?
  • Een reinwaterkelder een beetje op een zwembad lijkt? WML heeft 75 van zulke reinwaterkelders. Een daarvan ligt over de grens in België: de Planck. De grootste kelder ligt in Beek en bestaat uit twee zwembaden met zo’n 8 miljoen liter water. De kleinste volle kelder heeft maar liefst 261.000 liter water op voorraad.
  • In de 75 kelders zo’n 142 miljoen liter water opgeslagen kan worden? Dit is evenveel als 56 gevulde Olympische zwembaden.
  • WML volgens de Drinkwaterwet het drinkwater met een druk van minimaal 1,5 bar bij de klant thuis moet leveren?
100 jaar WML in beeld