Momenteel bevindt 18,9 procent van alle banen in Limburg zich binnen de zorgsector

15 sep , 11:43 Nieuws
doctor 563429 1280 1

MAASGOUW - Sinds 1996 is het aantal banen in de zorg in Limburg met bijna 70 procent gestegen. Het aanbod aan nieuw personeel blijft echter tegelijkertijd achter. Momenteel staan er per werkzoekende zorgmedewerker maar liefst 2,9 vacatures open in Limburg.

Dit ligt wel onder het landelijk gemiddelde van 3,5 zorgvacatures. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank.
Explosief
Waar er in Limburg in 1996 nog 52.080 banen in de zorg waren, is dit aantal gestegen naar 88.290.
'Het aantal banen in de zorg is explosief gegroeid, maar dat geldt niet voor het aangeboden personeel. Dit zorgt voor een gespannen markt', zegt Sharita Boon, directeur van Nationale Vacaturebank.
In Limburg is vooral behoefte aan verpleegkundigen, waarvoor momenteel maar liefst 5,8 openstaande vacatures zijn per werkzoekende. Maar ook verzorgenden zijn hier gewild. Want in deze branche vind je per werkzoekende 3,4 openstaande vacatures.
Top vijf
Maasgouw staat in de top vijf van gemeenten met de meeste zorgbanen. Momenteel bevindt 18,9 procent van alle banen in Limburg zich binnen de zorgsector. Vooral in Landgraaf is een groot deel van de banen in de zorg: 35,4 procent.
De top vijf van Limburgse gemeenten met de meeste zorgbanen:
  1. Landgraaf: 35,4 procent van alle banen
  2. Brunssum: 30 procent van alle banen
  3. Maasgouw: 28,7 procent van alle banen
  4. Simpelveld: 26,5 procent van alle banen
  5. Leudal: 25,5 procent van alle banen
Salaris
Sharita Boon zegt hierover: 'De zorg heeft lang de naam gehad dat het slecht betaalde banen zouden zijn. Onder andere door de personeelstekorten zijn er de laatste jaren in de CAO’s wel flinke stappen gemaakt qua salaris. Een ander groot voordeel van kiezen voor werken in de zorg is dat je meestal in de buurt een baan kunt vinden.'
Alle details van het onderzoek vind je hier