Militairen en inwoners herdenken bevrijding van Thorn

18 sep 2023, 13:08 Nieuws
stichting herdenking bevrijding thorn
THORN – Op donderdag 21 september herdenken militairen en inwoners samen de bevrijding van Thorn.
Bataljon Bevrijding - 5 Linie is de opvolger van de Brigade Piron, de Belgische eenheid die in september 1944 bij Thorn de grens over trok en de Duitse bezetters verjoeg. Jaarlijks wordt deze belangrijke gebeurtenis in het witte stadje herdacht.
Jeugd
‘Herdenken is van groot belang’, vindt de Stichting Herdenking Bevrijding Thorn, ‘en daarbij speelt de jeugd een belangrijke rol’. De stichting organiseert de herdenkingsceremonie samen met de Belgische militairen.
De plechtigheid start om 14.30 uur met het leggen van kransen bij het monument op de Beekstraat. Aansluitend begeven de aanwezigen zich naar het monument op de Kerkberg. Daar worden korte toespraken gehouden en kransen gelegd. Na het spelen van de Last Post , krijgen leerlingen van groep 7 van De Koningsspil het onderhoud van het monument overgedragen. Bij dit gedenkteken van de zevenentwintig gevallen Belgische militairen, zullen de kinderen ook enkele woorden spreken over oorlog en vrede.
Kransen
Rond 15.30 uur worden enkele toespraken gehouden en door de families kransen gelegd bij het monument van de burgerslachtoffers op de Wijngaard. Muzikanten van de Koninklijke Harmonie van Thorn verzorgen de muziek op alle locaties.