Maasgouw wil geen Leudalse taferelen rondom afvalinzameling

02 feb 2021, 19:54 Nieuws
136110442 3509389669173519 5224153149392434455 o
MAASGOUW - De gemeente Maasgouw hoopt dat door een heldere uitleg over de keuze voor een nieuw afvalsysteem, taferelen als bij de buren in Leudal voorkomen kunnen worden.
Het college van B&W van Maasgouw kiest voor een methode waarbij de restafvalcontainer eens in de vier weken wordt geleegd. Dat is dan meteen ook de grootste verandering, want die afvalstroom wordt nu nog twee keer per week opgehaald.
Die aanpak zorgde in Leudal voor een harde discussie in de gemeenteraadsvergadering. Wat het extra lastig maakt is dat Maasgouw met Leudal samenwerkt op het gebied van afvalinzameling. Ook Roerdalen zit in dat samenwerkingsverband. En als één van de gemeenten kiest voor een andere manier van inzameling, dan heeft dat financiële gevolgen voor de anderen. Wethouder Piet Verlinden komt in maart nogmaals met het voorstel naar de gemeenteraad in Leudal.
Uitleg
Wethouder Johan Lalieu van Maasgouw hoopt dat het in zijn gemeente anders gaat, zo meldt Dagblad De Limburger vandaag. Hij nam op verzoek van de raad langer de tijd om de keuze voor de inzamelingsmethode uit te leggen: een maandelijkse ophaalronde voor restafval waarbij inwoners per lediging betalen, bovenop een vast tarief dat lager ligt dan nu. GFT-afval wordt tweewekelijks opgehaald, net als PMD. Het ophalen van oud papier blijft in Maasgouw gedaan worden door de verenigingen. De gemeenteraad waarschijnlijk gaat in april het debat hierover aan.