Maasgouw bijna koploper bij stijging toeristenbelasting

13 okt 2021, 10:28 Nieuws
hotel room g032c06cc6 1920
MAASGOUW - Voor een overnachting betaalt de toerist in Limburg dit jaar gemiddeld 1,70 euro toeristenbelasting per persoon, per nacht: een stijging van 5,8 procent ten opzichte van vorig jaar.
Die toename is nog altijd minder sterk dan de landelijke toename van 6,6 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting.
Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als je betaald overnacht in een gemeente waar je niet staat ingeschreven, bijvoorbeeld in een hotel of op de camping. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze dit heffen. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingsprijs zijn. In 18 van de 31 Limburgse gemeenten werd de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg het hardst in Meerssen (+46,2 procent), op de hielen gezeten door Maasgouw (+37,6 procent). De minst sterke stijging vond plaats in Beek en Mook en Middelaar (beide 1,9 procent). In 13 gemeenten bleef het tarief van de toeristenbelasting gelijk.
Voordelig
Ondanks de verhoging zijn toeristen in Limburg overigens nog steeds relatief voordelig uit. Het landelijke gemiddelde is namelijk 1,93 euro per persoon, per nacht. In Limburg varieert de toeristenbelasting van 1 euro in Nederweert en de gemeente Peel en Maas tot 4,31 euro in Maastricht. Ter vergelijking: in Amsterdam betalen toeristen de meeste toeristenbelasting bovenop de overnachtingsprijs: 10,89 euro.