Het aantal boetes voor rijden onder invloed in Limburg niet eerder zo hoog

30 mrt 2023, 16:31 Nieuws
drink driving 808790 340 1
MAASGOUW – In 2022 werden in Limburg veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden 2.695 proces-verbalen opgemaakt. Dit is een stijging van 39,3 procent ten opzichte van 2021.
Eén en ander blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van de meest recente politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.
Alcoholclausule
‘Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij bij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Normaal gesproken vergoedt een WA-verzekering altijd de schade bij de wederpartij. Maar let op; dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaalt. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies geregeld is’, aldus autoverzekeringexpert Menno Dijcks.
Toename
De toename van boetes in Limburg was zelfs sterker dan de landelijk gemiddelde stijging van 34,1 procent. In de cijfers, die tot 2010 teruggaan, was het aantal boetes voor rijden onder invloed in Limburg niet eerder zo hoog. Wel zijn er lokaal sterke verschillen. Zo werden vooral in Gennep in 2022 flink meer deelnemers in het verkeer op de bon geslingerd. Hier werden vorig jaar 140 bestuurders betrapt: 115 meer dan in 2021. Ook in de gemeente Maasgouw werden 80 weggebruikers bekeurd. Dat zijn 30 proces-verbalen meer dan in 2021. Alleen in Leudal daalde het aantal bekeuringen voor rijden onder invloed juist licht, met vijf. Samen met Nederweert (-15), Brunssum (-15) en Weert (-40) behoort die gemeente tot de enige vier in Limburg waar vorig jaar juist minder verkeersdeelnemers werden betrapt.
Onverzekerd
Dijcks legt uit: 'Een nieuwe autoverzekering kan lastig zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt, omdat je alcohol op had. In zo'n geval heeft de verzekeraar namelijk het recht om je autoverzekering te beëindigen. Dan ben je onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Mogelijk kun je dan alleen nog terecht bij de Vereende, waar de premie een stuk hoger is.’