In deze Limburgse gemeenten werd vorig jaar het vaakst getrouwd

17 sep , 15:53 Nieuws
trouwen pexels photo 2253870 2

LIMBURG - Er hing vorig jaar liefde in de lucht. In 2023 gaven maar liefst 3.532 stellen elkaar het ja-woord in de provincie Limburg.

Maastricht blijkt de populairste locatie om te trouwen. De gemeente was zelfs goed voor 11 procent van alle huwelijken in de provincie. Beekdaelen is juist de meest gewilde Limburgse gemeente om als ‘buitenstaander’ in het huwelijksbootje te stappen. Maar liefst 40,2 procent van de huwelijken vond hier plaats tussen mensen die beiden niet in de gemeente woonden. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl.
Populairste trouwlocaties van Limburg
In Maastricht werd van alle Limburgse gemeenten in 2023 het vaakst het ja-woord gezegd: hier vonden 387 huwelijken plaats. De top vijf van de Limburgse gemeenten waar de meeste huwelijken werden voltrokken is:
  1. Maastricht: 387 huwelijken
  2. Venlo: 332 huwelijken
  3. Sittard-Geleen: 287 huwelijken
  4. Heerlen: 262 huwelijken
  5. Roermond: 200 huwelijken
In Simpelveld (30 huwelijken), Bergen (30 huwelijken) en Mook en Middelaar (9 huwelijken) werd vorig jaar juist het minst vaak getrouwd.
Vooral in Beekdaelen veel bruidsparen van buitenaf
Vorig jaar werden in Nederland 67.959 huwelijken voltrokken. Bij bijna een derde hiervan woonden beide partners niet in de trouwgemeente zelf. Dit is een stijging van 17,6 procent in tien jaar tijd. Wel zijn er grote verschillen tussen de gemeenten. In Limburg blijkt vooral Beekdaelen populair voor mensen van buitenaf. In 2023 werden twee op de vijf huwelijken voltrokken tussen mensen die beiden niet in de gemeente woonden.
In deze Limburgse gemeenten werden - relatief gezien - de meeste huwelijken voltrokken tussen ‘buitenstaanders’:
  1. Beekdaelen: 40,2 procent van de huwelijken
  2. Leudal: 40 procent van de huwelijken
  3. Maastricht: 35,7 procent van de huwelijken
  4. Landgraaf: 30,7 procent van de huwelijken
  5. Peel en Maas: 29,3 procent van de huwelijken
Venlo bleek juist het minst aantrekkelijk: 11,1 procent van de huwelijken in de gemeente werd voltrokken tussen mensen van buitenaf.
“De locatie speelt een steeds belangrijkere rol als het gaat om de perfecte bruiloft. Aanstaande bruidsparen kiezen daarom vaker voor een bijzondere trouwlocatie, zelfs als dat betekent dat ze een stukje moeten reizen.”
Sarah Glasbergen - ThePerfectWedding.nl.