Gasverbruik Limburg daalt met ruim een kwart in 5 jaar tijd

10 feb , 11:01 Nieuws
flame 580342 640 px 1
Pixabay (CCO-Public Domain)

LIMBURG - Inwoners van de provincie Limburg verbruikten tussen 2020 en 2024 fors minder gas. Dat blijkt uit berekeningen van Independer, op basis van miljoenen vergelijkingen.

Het gaat daarbij om een daling van 28,2 procent in vijf jaar tijd. Daarnaast blijkt ook nog eens dat het aantal huishoudens - dat een verbruik onder de 1.000 m³ invulde - van 21,7 procent naar 45,5 procent toenam.

Gasverbruik in Limburg daalt met ruim 28 procent

In Limburg bedraagt de daling in vijf jaar tijd 28,2 procent. Daarmee is de zuidelijkste provincie lijstaanvoerder. Drenthe volgt op nummer twee met een vermindering van 27,6 procent. Gelderland maakt de top drie compleet met 26,7 procent.

'Limburg was vijf jaar geleden één van de grootverbruikers. Het is dan ook niet gek dat daar de daling het grootst is', zegt Joris Kerkhof, energie-expert van Independer. 'De afgelopen jaren zien we dat steeds meer huishoudens andere manieren zoeken om hun woning te verwarmen. Een populaire en relatief goedkope optie is de airco. Vooral in Limburg, waar bijna 28 procent van de huishoudens namelijk zo'n apparaat heeft. In de andere provincies varieert het percentage juist tussen de 7 en 17 procent.'

Stedelijk versus landelijk

Steeds meer Nederlanders vullen een gasverbruik in onder de 1.000 m³. In 2020 vulde 21,7 procent van de Limburgers dat nog in. Vijf jaar later is dat ruim verdubbeld naar 45,5 procent. Toch is het gasverbruik in de zuidelijke provincie - met een gemiddelde afname van 1.092 m³ per jaar - naar verhouding nog steeds hoog te noemen. Alleen inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe verbruiken meer. 

'Een blik op de woningvoorraad in Limburg verklapt eigenlijk gelijk waarom het gasverbruik vergeleken met bijvoorbeeld de Randstad hoger is', legt Kerkhof uit. 'In dichtbevolkte gebieden zoals steden zijn er meer rijtjeshuizen en appartementencomplexen. Die zijn goedkoper te verwarmen. Limburg daarentegen heeft veel meer vrijstaande, grote woningen. Om die goed warm te krijgen, heb je simpelweg meer gas nodig. Ook is het duurder om een vrijstaande woning van het gas af te krijgen. Zo heb je een sterkere warmtepomp nodig én is het isoleren een stuk duurder omdat je bijvoorbeeld geen directe buren hebt.'