Voor een elektrische fiets betalen toeristen in Limburg nagenoeg het dubbele. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl, dat de tarieven van ruim driehonderd fietsverhuurpunten in Nederland onder de loep nam.
Jozet Tomassen, oprichtster van Bungalowparkoverzicht.nl., vertelt: 'Fietsen tijdens een dagje uit of op vakantie is ideaal: je legt grotere afstanden af dan te voet, kunt stoppen waar je wilt en bepaalt helemaal zelf je tempo. Sommige mensen nemen hun eigen fiets mee op de auto. Maar als dat geen optie is, is er een grote kans dat je in de buurt van je bestemming er eenvoudig een kunt huren.'
In Limburg betalen toeristen bijna 40 procent meer dan in Friesland, waar je met gemiddeld 10,09 euro per dag het voordeligst uit bent. Landelijk is het gemiddelde tarief 12,31 euro. In vergelijking met andere provincies, komt Limburg op de een na hoogste plek:
Voor een elektrische variant ben je in Limburg zelfs nagenoeg het dubbele kwijt: 27,58 euro per dag. Dit is tevens het op een na hoogste tarief van alle Nederlandse provincies. In Friesland betaal je per dag gemiddeld juist het minste: 22,88 euro.
'De tarieven voor een stadsfiets kunnen binnen de provincies oplopen tot 25 euro per dag, voor een e-bike zelfs tot 40 euro. Vooral als je met meer personen fietsen gaat huren, kan het lonen om je vooraf goed te verdiepen in de kosten van diverse aanbieders. Het kan je zomaar tientallen euro’s schelen', aldus Tomassen.
Voor recreatieve fietsers is het fijn om te fietsen op rustige plekken, zonder gestoord te worden door bijvoorbeeld auto’s en scooters. In Limburg is het echter lastig om die rust te vinden: slechts 3,3 procent van de fietspaden in de provincie is vrij liggend en exclusief bestemd voor fietsers. Dat is niet alleen fors lager dan het landelijk gemiddelde van 8,3 procent, maar ook het allerlaagste percentage van heel Nederland.
Binnen Limburg zijn de verschillen tussen de gemeenten groot. Bergen is de koploper: hier is het aandeel vrij liggende fietspaden maar liefst 9,7 procent. In zowel Maasgouw als Roermond ligt dat percentage net boven dat van de provincie: 3,6 procent. Beek en Simpelveld sluiten de lijst af: in deze twee gemeenten zijn juist helemaal geen fietspaden die exclusief bedoeld zijn voor fietsers.
Benieuwd hoeveel vrij liggende fietspaden er zijn in jouw gemeente of op je vakantiebestemming? Dit en meer vind je op de onderzoekspagina: www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/fietsverhuur-tarieven-per-provincie