E-Waste Race: tien Midden-Limburgse basisscholen doen mee

17 feb , 13:44 Nieuws
Midden-Limburg - Tien basisscholen uit de gemeenten Maasgouw, Leudal en Roerdalen doen van 4 maart tot en met 28 maart 2024 mee aan de E-waste Race . Dit is een wedstrijd waarbij scholen in een regio zoveel mogelijk elektronisch afval ophalen bij mensen uit de buurt. Deze race begint dit jaar officieel tijdens een kick-off op basisschool Cluster HIN in Hunsel.
Wethouder Heleen Wijers-van der Linden trapt af en vertelt de leerlingen over het belang van de E-waste Race :

‘Mooi dat Cluster HIN zich inzet voor de inzameling van E-waste. De helft van het Nederlandse E-afval wordt namelijk niet ingezameld. Oude apparaten, zoals laptops of telefoons, belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want hierin zitten waardevolle en herbruikbare materialen die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95 procent van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert bij kinderen en hun omgeving over het belang van recycling en hergebruik.’

Deelnemende scholen
De deelnemende basisscholen zijn:
Sint Medardus, Wessem
De Koningsspil, Thorn
De Triangel, Linne
Cluster HIN, locatie Hunsel
De Harlekijn, Baexem
Latasteschool, Horn
Widdonckschool, Heibloem
De Verrekijker, Ell
De Glundering, Haelen
Sint Martinus, Vlodrop


Leerzaam
Wilt u helpen? En woont u in de buurt van één van deze deelnemende basisscholen? Kijk op de webpagina ewasterace.nl hoe u tussen maandag 4 maart en donderdag 28 maart heel gemakkelijk uw klein elektronisch afval kunt aanbieden. Dan komen de scholieren de spullen bij u thuis ophalen. Voor de oude apparaten die de leerlingen ingezameld hebben, krijgen zij punten. En de school met de meeste punten wint een geldcheque om iets leuks of duurzaams met de klas te ondernemen. Zo maakt de E-waste Race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam én gemakkelijk.
E-waste
U kunt alle kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij laten ophalen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker of defect mobieltje. Maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, batterijen en accu’s daarentegen vallen hier niet onder en mogen dus niet als E-waste worden ingeleverd.
Wereldwijd is elektronisch afval de snelst groeiende stroom aan afval. Wanneer u dus uw klein elektronisch afval apart inlevert, zorgt u er ook nog eens voor dat giftige en schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Denk daarbij aan de zware metalen lood, kwik, cadmium en beryllium of brandvertragers. Bovendien kan er veel hergebruikt worden, zodat er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald.
RD Maasland organiseert de E-waste Race, in samenwerking met de gemeenten Maasgouw, Leudal en Roerdalen. De reinigingsdienst zorgt ervoor dat het ingezamelde E-afval bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het E-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.