Dijkversterkingsplan voor traject Thorn-Wessem bekend

17 mrt 2021, 15:42 Nieuws
thorn wessem dijk23 boulevardwessem
MAASGOUW - Waterschap Limburg heeft het voorkeursalternatief voor het dijkversterkingsplan traject Thorn-Wessem vastgesteld, in afstemming met de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Bekend is nu waar de versterkte dijk komt te liggen en welk type dijk het wordt. Met één uitzondering: de Maasboulevard.
De uitwerking van de keuze ‘ophogen maaiveld’ wordt vergeleken met de voorkeur van de omgeving van een zelfsluitende kering. Dit proces wordt de komende periode in nauwe samenwerking met gemeente en bewoners verder vorm gegeven.
Participatieproces
Bestuurder Jos Teeuwen: 'Om te komen tot dit besluit zijn in de verkenningsfase diverse oplossingsrichtingen onderzocht en is er een intensief participatieproces doorlopen met de omgeving, de gemeente, de regio en het Rijk. In de planuitwerkingsfase zetten we dit participatieproces voort.' De maatregel Thorn-Wessem wordt uitgevoerd door de huidige kering te versterken en met het grondlichaam van de A2 op een nieuw punt aan te sluiten op de hoge grond. Het gebied tussen Thorn en Wessem achter de primaire kering heeft een waterbergende werking voor het hele Maassysteem, alleen bij extreme piekafvoeren.
Beeksysteem
Het voorkeursalternatief voor de beekherstelopgave is het verleggen van de Thornerbeek door het agrarisch middengebied, de verlegging van de beekmonding naar de stromende Maas - vanaf de huidige beekmonding onderlangs de Maasboulevard - en het loskoppelen van de beeksystemen Heel en Thorn-Wessem. Dit loskoppelen gebeurt door de Panheelderbeek in Heel aan te sluiten op het kanaal Wessem-Nederweert en het buiten gebruik stellen van het sifon onder het kanaal. Het beeksysteem als geheel wordt hiermee sterk verbeterd, minder complex en beter beheersbaar.
Eind vorig jaar hebben het ontwerp voorkeursalternatief met de milieueffectrapportage ter inzage gelegen. Hierop zijn 58 zienswijzen ontvangen, waarvan 14 unieke. Het merendeel van de zienswijzen (44) gaat in op de keuze van de kering bij de Maasboulevard Wessem. Indieners verzoeken het waterschap om de keuze van het type kering door te schuiven naar de planuitwerkingsfase en eerst de hoogteberekeningen én de ruimtelijke inpassing nader uit te werken. Dit verzoek is overgenomen; het voorkeursalternatief is hierop aangepast. Voor het overige blijft het voorkeursalternatief ongewijzigd ten opzichte van het ontwerp voorkeursalternatief dat ter inzage heeft gelegen.