Cijfers zelfdoding laten zorgelijke stijging bij jongeren tot 30 jaar zien

13 feb , 14:26 Nieuws
suicide 5127103 640 pixabay
https://vimeo.com/604698103
LIMBURG - Het aantal suïcides onder jongeren tot dertig jaar neemt toe in Nederland. Sinds 2013 is het aantal jongeren die een einde aan hun leven maken door zelfdoding gestegen met 16,8 procent.
'Die stijging leidt tot grote zorgen', zegt Renske Gilissen, voorzitter van CANS en hoofdonderzoeker bij 113 Zelfmoordpreventie.
Prestatiedruk
In 2023 stapten driehonderd mensen onder de dertig uit het leven door zelfdoding. Bijna zestig meer dan tien jaar geleden, signaleert de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS). Een belangrijk deel van de overleden jongeren had te maken met prestatiedruk op school. Of had het gevoel het niet goed genoeg te doen.
Daling
Onder mensen van middelbare leeftijd is juist een daling te zien van het aantal zelfdodingen. Dit komt uit de cijfers van CANS naar voren. Die daling noemt Gilissen positief. Wel benadrukt zij, dat in de leeftijdsgroep van mensen tussen de 40 en 69 jaar relatief nog steeds de meeste zelfdodingen plaatsvinden. Zo stapten in 2023 meer dan 950 mensen in deze leeftijdsgroep uit het leven. Sinds 2013 is dat een afname van 14,4 procent.
Factoren
Een concrete reden voor zelfdoding is vaak lastig aan te wijzen, want vaak is het een combinatie van factoren. De drie meest genoemde, doorslaggevende oorzaken zijn psychische problemen, sociale relaties en problemen ervaren in de zorg. De impact van sommige factoren kwam in een specifieke groep soms sterker naar voren. Zo zagen de onderzoekers van 113, dat pesten een belangrijke factor was bij jonge vrouwen. En de verslavingsproblematiek bij jonge mannen én mannen van middelbare leeftijd. Bekeken over een periode van de afgelopen tien jaar, blijft het aantal suïcides bij alle leeftijdsgroepen samen overigens vrij stabiel.
Reconstructie
Via ‘psychosociale autopsie’ wordt samen met nabestaanden de zelfdoding van hun naaste tot in detail gereconstrueerd. ‘Dit doen wij om de oorzaken te ontdekken. Zo leren we beter begrijpen waarom iemand uit het leven stapt’, vertelt Renske Gillissen. ‘Op basis van deze informatie kan gerichter actie ondernomen worden. De reconstructies zijn enorm waardevol en wij zijn nabestaanden dankbaar voor het delen van hun verhaal.’
Gesprek
. 'Als iedereen zijn steentje bijdraagt kan het cijfer omlaag.' Als voorbeeld geeft zij aan, dat het belangrijk is een gesprek te beginnen over het onderwerp. 'De schaamte rondom suïcidale gedachten is vaak groot. Een gesprek waarin deze gedachten concreet benoemd worden, geeft verlichting en kan het begin zijn van verbetering.'
Wilt u meer weten over psychosociale autopsie? Bekijk dan hier de video
. Wilt u als nabestaande deelnemen, dan kunt u zich hier aanmelden. Of kijk op www.113.nl , voor meer informatie.