Onderzoek: Steeds meer Limburgers krijgen huidkanker

Foto: Pixabay (CCO-Public Domain)

MAASGOUW – Huidkanker komt steeds vaker voor in Limburg. Vorig jaar werd deze vorm van kanker 1.878 keer vastgesteld onder Limburgers. Hiermee ligt het totale aantal diagnoses in de provincie 63,4 procent hoger dan tien jaar eerder. Toen ging het om 1.149 gevallen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van het Integraal Kankercentrum Nederland en het CBS.

Het aantal huidkankerdiagnoses stijgt in Limburg harder dan elders in het land. Op landelijk niveau is het aantal huidkankerdiagnoses tussen 2013 en 2023 namelijk met 61,3 procent toegenomen.

Zon versus factor 30 en 50
‘De afgelopen jaren is de zonnekracht in ons land toegenomen. Goed insmeren is daardoor nog belangrijker geworden. Factor 30 beschermt voor 95 procent en factor 50 voor 98 procent. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus vrij klein. Het is dan ook belangrijker om vaak en voldoende te smeren. Maar ook goed insmeren beschermt niet tegen een hele dag in de zon bakken, want daar kan geen zonnebrandcrème tegenop’, vertelt Bas Knopperts, zorgexpert van Independer.

Relatief veel diagnoses in Limburg
Ten opzichte van het aantal inwoners wordt er in Limburg relatief vaak huidkanker ontdekt. Vorig jaar werd de ziekte 166 keer geconstateerd per 100.000 Limburgers. Hiermee ligt het relatieve aantal gevallen een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 135 huidkankergevallen per 100.000 Nederlanders.

Foto’s maken via app
‘Via de SkinVision-app kun je een foto maken als je een verdacht plekje hebt. Je kunt dan een aantal maanden later weer een foto daarvan maken en die met de vorige foto vergelijken. Ook kun je de foto laten analyseren door deze SkinVision-app. Dan heb je binnen een minuut een analyse met een passend advies’, legt Knopperts uit. ‘Voor het laten beoordelen van de foto door het algoritmesysteem moet je normaal betalen. Voor klanten van CZ, Just, OHRA, Nationale Nederlanden, Zilveren Kruis en FBTO is dat gratis. En je kunt natuurlijk de huisarts naar een verdacht vlekje laten kijken. Zo’n consult gaat niet van het eigen risico af.’

In deze gemeenten zijn de meeste ziekenhuisopnames
Volgens het CBS waren er in het laatst gepubliceerde jaar 9,1 huidkankerziekenhuisopnames per 10.000 Limburgers. Wel zijn er lokale verschillen. In Kerkrade ligt het relatieve aantal opnames het hoogst van alle Limburgse gemeenten. Hier worden jaarlijks zelfs 31,9 ziekenhuisopnames voor deze vorm van kanker gemeld per 10.000 inwoners. Ook inwoners van Simpelveld worden naar verhouding vaker in het ziekenhuis opgenomen voor een huidkankerbehandeling.

De 5 Limburgse gemeenten met de meeste ziekenhuisopnames voor huidkanker zijn:

  1. Kerkrade: 31,9 ziekenhuisopnames voor huidkanker per 10.0000 inwoner
  2. Simpelveld: 22,6 ziekenhuisopnames voor huidkanker per 10.0000 inwoners
  3. Maasgouw: 19,6 ziekenhuisopnames voor huidkanker per 10.0000 inwoners
  4. Voerendaal: 18,2 ziekenhuisopnames voor huidkanker per 10.0000 inwoners
  5. Gulpen-Wittem: 18 ziekenhuisopnames voor huidkanker per 10.0000 inwoners

Benieuwd naar het hele onderzoek? Ga dan naar www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/huidkankerdiagnoses.

Cookieinstellingen