Nationale Zaaidag: Voer de Bij Bij

MAASGOUW – Wederom slecht nieuws voor bijen. De helft van de Nederlandse tuinen blijft betegeld of bedekt met kunstgras of beton. Dit is rampzalig voor de biodiversiteit in ons land en onze voedselvoorziening. Uit onderzoek blijkt dat in de afgelopen dertig jaar het aantal insecten, waaronder de wilde bij, met 75 procent is afgenomen. De stichting The Pollinators maakt zich samen met heel Nederland al jaren sterk voor het behoud van deze essentiële bestuivers.

Een recordaantal van wel 5.000 particuliere Voedselbanken voor Bijen opende sinds afgelopen donderdag de deuren. Met als doel om zo’n 140.000 gratis voedselpakketjes – zakjes inheems, gifvrij bloemzaad – uit te delen.

Nationale Zaaidag
Al deze zaadjes samen bevatten wel miljoenen bloemen vol stuifmeel en nectar. Daarmee wordt het leefgebied van wilde bijen en vlinders vergroot. Haal vanaf nu zo’n zakje bloemzaad op bij een Voedselbank voor Bijen bij jou in de buurt, te vinden op www.voerdebijbij.nl. Via een digitale kaart kun je hier een afspraak maken en je eigen gratis voedselpakketje ophalen. De oproep is om de zakjes nog even te bewaren tot de Nationale Zaaidag op 22 april. En dan samen met iedereen in Nederland bloemen te zaaien voor de bij.

Zaai je mee?
In het vroege voorjaar is het tegenwoordig steeds eerder warm. Dat is slecht nieuws, want boven de 15 graden worden de insecten wakker en gaan bijen en hommels vliegen. Doordat er te veel betegelde tuinen zijn, vinden bijen minder bloemen en daarmee minder nectar en stuifmeel. Bij gebrek aan voedsel raken ze uitgeput. Vaak gaan ze dan ook dood. Met de actie Voer de Bij Bij hopen The Pollinators de ‘nectardichtheid’ in de buurten en straten omhoog te brengen.

Samen
De moraal van het verhaal is simpel: wij kunnen niet zonder de bloemen en de bijen. Daarom streven The Pollinators naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende insecten. Ze helpen ondervoede bestuivers in ons land door het uitdelen van gratis inheems bloemzaad. Dit doen zij niet alleen. Maar samen met heel Nederland en de Nationale Zaaicoalitie, bestaande uit een gevarieerde groep partners van bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Sociaal aspect
De gezamenlijke inspanning om het leefgebied van wilde bijen uit te breiden, vormt een krachtig voorbeeld van hoe mensen met elkaar kunnen verbinden. Zelfs in deze uitdagende tijden, te midden van toenemende polarisatie en verdeeldheid in de samenleving. ‘Het is echt fantastisch om te zien dat onze impact elk jaar weer groter is. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij onze community om zich in te zetten voor biodiversiteit’, aldus Tom van de Beek, oprichter van The Pollinators. ‘Deze ‘Voer de Bij Bij’-actie heeft niet alleen een ecologische impact, maar ook een groot sociaal aspect. We doen dit echt samen. Van de mensen die hun huis openstellen als voedselbank tot de kinderen die de zaadjes planten. En de partners van de Nationale Zaaicoalitie die zich inzetten voor biodiversiteit.’

De bijzondere wilde bij
Wist je dat…:

  • de meeste bijen solitair zijn; jazeker, een groot deel van de bijen leeft alleen en laat zich niet commanderen door een koningin;
  • driekwart van de wilde bijen zich ondergronds nestelt; laat dus alle takjes en blaadjes gewoon in je tuin liggen, want hier stichten wilde bijen weer een gezin onder;
  • 80 procent van de planten wordt bestoven door bijen; en nee, de alom bekende honingbij is daarin zeker niet de kartrekker;
  • één dag gelijk staat aan twee jaar voor een bij; dit komt omdat bijen vaak maar enkele weken leven. Geen tijd te verliezen dus: doe daarom mee aan de actie Voer de Bij Bij.
Cookieinstellingen