Aantal woningen met zonnepanelen in Limburg toegenomen

Foto: Pixabay - MariaGodfrida (CC0-Public Domain)

LIMBURG – Het aantal Limburgse woningen met zonnepanelen op het dak is in tweeënhalf jaar tijd toegenomen met 76,8 procent. In 2020 ging het om zo’n 111.000 woningen met een installatie op het dak. In het tweede kwartaal van 2023 was dat aantal toegenomen tot ruim 196.000. Binnen de provincie zijn er grote verschillen. De toename in Bergen is zelfs 106,3 procent, terwijl Vaals blijft steken op 47,8 procent meer huizen met zonnepanelen.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van het CBS.

Sterkste toename
In de gemeente Bergen zijn zonnepanelen in korte tijd het sterkst in populariteit gestegen. Volgens de meest recente cijfers lagen hier in het tweede kwartaal van vorig jaar zonnepanelen op wel 2.517 woningdaken. Een flinke toename van maar liefst 106,3 procent ten opzichte van eind 2020, toen het om 1.220 installaties ging. Ook in Sittard-Geleen (+95,9 procent) en Roermond (+ 94,2 procent) kiezen steeds meer inwoners ervoor om zelf zonne-energie op te wekken. En in Maasgouw groeide het aantal woningen met zonnepanelen met maar liefst 82,2 procent. In 2020 waren het nog 3.092 woningen. Dit aantal was in 2023 al gestegen tot 5.953 woningen. In Vaals daarentegen was de toename juist het minst sterk.

Lokale uitschieters: hier wonen de grootste liefhebbers van zonne-energie
Binnen de provincie vind je op 36,1 procent van de woningen installaties om zonne-energie op te wekken. Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 30,2 procent. Op gemeenteniveau zijn er grote verschillen. Koploper is Peel en Maas. In deze gemeente had 52,1 procent van de woningen zonnepanelen in het tweede kwartaal van 2023. De provinciale top 5 gemeenten met de meeste installaties ziet er als volgt uit:

  1. Peel en Maas: 52,1 procent van de woningen heeft zonnepanelen
  2. Horst aan de Maas: 51 procent van de woningen heeft zonnepanelen
  3. Maasgouw: 50,2 procent van de woningen heeft zonnepanelen
  4. Roerdalen: 49,7 procent van de woningen heeft zonnepanelen
  5. Mook en Middelaar én Stein: 47% van de woningen heeft zonnepanelen

Beschermde stadsgezichten
In Maastricht lijken inwoners vooralsnog het minst geïnteresseerd in zonnepanelen. Slechts 19 procent van de woningen wekt zelf zonne-energie op. Dit is het laagste percentage van heel Limburg. ‘Grote steden lopen vaak achter omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Bovendien kun je in een stad als Maastricht met veel beschermde stadsgezichten, niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen’, aldus energie-expert Joris Kerkhof.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Of wil je meer hierover weten, bekijk dan ook de onderzoekspagina.

Advies
Independer komt met een advies voor consumenten die zonnepanelen combineren met een dynamisch energiecontract. Of die overwegen zo’n contract af te sluiten. Daarbij is het belangrijk om met twee zaken rekening te houden:

  • Wek je in de zomer stroom op, dan kun je die opgewekte stroom in principe niet meenemen om in de winter weg te strepen met je verbruik. Het salderen van opgewekte stroom met het stroomverbruik wordt bij dynamische contracten ‘direct’ gedaan in plaats van over een heel kalenderjaar. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor.
  • Bij dynamische contracten is deze terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief dat leveranciers betalen op de beurs. Bij een zonnige dag kan dat kale leveringstarief 0 of negatief zijn, waardoor je moet bijbetalen als je stroom terug levert. Daarom zijn er inmiddels dynamische leveranciers die apps bieden om omvormers uit te zetten op zonnige uren.
Cookieinstellingen