Groot onderzoek naar antistoffen coronavirus in hele provincie Limburg

Foto: Pixabay - Belova59 (CC0-Public Domain)

MAASGOUW – De GGD Zuid Limburg, GGD Limburg-Noord, provincie Limburg en Maastricht UMC+ starten vanaf vrijdag een onderzoek naar antistoffen en de verspreiding van het coronavirus in Limburg. De resultaten van het onderzoek geven straks belangrijke informatie voor inwoners, beleidsmakers én wetenschappers over het virus en de verspreiding in Limburg.

De GGD wil 10.000 Limburgers uit te nodigen om mee te doen aan het wetenschappelijk onderzoek. ‘We hopen beter zicht te krijgen op de redenen waarom Limburg zo erg geraakt is in de eerste golf. Welke factoren waren van invloed op besmetting, wat was de rol van publieke evenementen zoals carnaval of stadion bezoek? Ook kijken we naar bestaande klachten en hoe lang klachten aanhouden’ zegt professor doctor Christian Hoebe.

Bloedtest
Hoebe is leider van dit wetenschappelijk onderzoek en tevens hoofd afdeling infectieziekten bij GGD Zuid Limburg en hoogleraar infectieziektebestrijding bij Universiteit Maastricht. ‘We nodigen mensen uit heel Limburg uit die minimaal 18 jaar zijn en die zich willen laten testen op antistoffen tegen het coronavirus. Zo kunnen wij te weten komen of zij eerder door corona zijn besmet.’
Deelname aan het onderzoek is dus vrijwillig en bestaat uit een online vragenlijst en een bloedtest naar antistoffen. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. De bestaande GGD testlocaties worden met een extra teststraat ingericht voor de bloedtest naar eventuele antistoffen van het coronavirus. Testen gebruikt in dit onderzoek zijn extra, naast de huidige testcapaciteit. Meer informatie over het Corona Onderzoek Limburg is te vinden op www.ggdlimburgnoord.nl/COL. Aanmelden kan vanaf vrijdag 23 oktober.

Gemoedsrust
De provincie Limburg geeft financiële ondersteuning aan dit onderzoek, in de hoop dat het deelnemers helpt antwoorden te krijgen op de vragen waarnaar ze al langer op zoek zijn. Het moet voor voldoende gemoedsrust en vertrouwen zorgen om – met inachtneming van alle regels rond corona – weer mee te doen in de samenleving, zo is de opvatting in het gouvernement in Maastricht.

Cookieinstellingen