Xant uit Maasbracht houdt een pleidooi voor kinderraad Maasgouw

Foto: Facebook Gemeente Maasgouw

MAASGOUW – Tijdens de commissievergadering van dinsdag 3 december hield de 11-jarige Xant Veugen uit Maasbracht een pleidooi voor de installatie van een kinderraad in de gemeente Maasgouw.

Xant legde uit waarom de installatie van een kinderraad zo belangrijk is. Een kinderraad leert kinderen hoe een democratie werkt, hoe de gemeenteraad functioneert en hoe zij als jonge inwoners invloed kunnen uitoefenen op het gemeentebestuur.

Verfrissend
Bovendien hebben kinderen en jongeren een eigen verfrissende blik op zaken. Een kinderraad kan zich buigen over thema’s die belangrijk zijn voor kinderen en jongeren. Denk bijvoorbeeld aan de invulling van de openbare ruimte, sociale media en pesten. De kinderraad zou maximaal drie keer per jaar moeten vergaderen in de raadszaal van het gemeentehuis. De vergaderingen worden vooralsnog voorgezeten door de burgemeester, maar die kan op termijn vervangen worden door een kinderburgemeester.

Besluit
Ruim een jaar geleden al heeft de gemeenteraad een motie van de VVD over de instelling van een kinderraad unaniem gesteund. Het uiteindelijke besluit of er een kinderraad komt, wordt door de raad genomen tijdens de vergadering op dinsdag 17 december.

Reacties