Wethouder Blomen trapt Textiel Race af op BS De Koningsspil in Thorn

22 mrt , 11:00 Gemeentenieuws
textielrace fb 1
Facebook Gemeente Maasgouw

MAASGOUW/LEUDAL - Vijf basisscholen uit gemeente Maasgouw en drie uit gemeente Leudal doen tussen 24 maart en 17 april mee met de Textiel Race. Dit is een wedstrijd tussen de scholen om zoveel mogelijk oude kleding en textiel bij mensen uit de buurt op te halen. 

Op woensdag 19 maart ging de Textiel Race officieel van start op basisschool De Koningsspil in Thorn. Wethouder Sjors Blomen trapte af en vertelde de leerlingen over het belang van de Textiel Race.

Fast fashion

'Ik vind het mooi dat de scholen meedoen,' zegt de wethouder. 'De leerlingen krijgen les over de problemen rond textielafval. Ze leren dat grondstoffen schaars zijn en dat wij met z’n allen veel te veel kleding kopen. Er is tegenwoordig een constant aanbod van nieuwe stijlen met een matige kwaliteit tegen zeer lage prijzen. Deze zogenaamde "fast fashion" heeft ervoor gezorgd dat we veel meer kleding produceren en weggooien. En daarmee wordt de textielafvalberg steeds groter!'

Impact

'Zo worden ze zich ervan bewust, dat het produceren van nieuw textiel een grote impact heeft op mens én milieu. Daarna gaan ze aan de slag om zoveel mogelijk textiel in te zamelen. Denk daarbij aan oude kleding en schoenen, maar ook beddengoed, sjaals, handdoeken en dergelijke. De school die het meeste inzamelt, wint. Leuk en leerzaam!'

Welke basisscholen doen mee?
  • Basisschool De Sleye uit Heel
  • Basisschool Triangel uit Linne
  • Basisschool De Toermalijn Maasbracht
  • Basisschool De Maasparel uit Stevensweert
  • Basisschool De Koningsspil uit Thorn
Doe mee en lever uw textiel aan

Woont u in de buurt van een van deze basisscholen? Dan kunt u tussen maandag 24 maart en donderdag 17 april uw oude kleding, schoenen en textiel gemakkelijk aanbieden via de webpagina www.textielrace.nl. De leerlingen komen het textiel bij u thuis ophalen. Zij krijgen niet alleen punten voor al het ingezamelde textiel, maar ook als ze reparaties uitvoeren of kleding ruilen. De school met de meeste punten gaat met de hele klas op schoolreis naar het Discovery Museum in Kerkrade.

Wat kan ik laten ophalen?

U kunt aan de leerlingen alle oude kleding, schoenen en textiel meegeven, ook versleten en gescheurde stoffen. Er mag zelfs meer bij dan u misschien denkt. Zoals handdoeken, leren tassen, riemen, petten, knuffels, beddengoed en lakens, poetslappen, sjaals, handschoenen en gordijnen. En sinds vorig jaar mogen ook kussens en dekbedden meegegeven worden. Bied het textiel wel schoon en droog aan, liefst in dichtgebonden zakken. Vies en nat textiel kan niet meer gebruikt worden.

Wat gebeurt er met het ingezamelde textiel?

RD Maasland zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel bij het Textiel sorteercentrum van Rd4 in Heerlen terechtkomt zodat het kan worden hergebruikt of gerecycled.

Textiel dat niet meer geschikt is voor hergebruik gaat naar verwerkers die er isolatiemateriaal voor de bouwsector van maken. Of het gaat naar de automobielindustrie die er onder meer hoedenplanken of warmte- en geluidsisolatie voor nieuwe auto's van maakt.