Water Natuurlijk roept gemeenten op anders om te gaan met riooloverstorten

21 jun , 15:15 Gemeentenieuws
persbericht riool overstorten wn 1
via Water Natuurlijk
LIMBURG - In Limburg zijn ruim 900 plekken waar ongezuiverd rioolwater vanuit het gemeentelijk riool direct geloosd wordt in Limburgse beken en meren. Dit overstorten gebeurt op het moment, dat het gemeentelijk riool de hoeveelheid water, meestal regenwater, niet meer kan verwerken. In kwetsbare wateren is dit dodelijk voor de ecologie in en rondom een beek of meer.
Water Natuurlijk roept daarom gemeenten op om riooloverstorten te beperken door andere technieken te gebruiken.
Negatieve impact
Om te bepalen hoe vaak en met welke hoeveelheid het riool mag overstorten, voert het waterschap een ecologische toets uit. Van de 900 overstorten lozen er 300 ongezuiverd rioolwater. Op 178 plekken daarvan gebeurt dit bovendien te vaak én met te veel afvalwater in ecologisch zeer kwetsbare beken. Dit te vaak en te veel lozen van ongezuiverd rioolwater is een gevaar voor de natuur. Want de bacteriën uit urine en ontlasting maken dieren en planten ziek, waardoor deze sterven. Dit heeft weer een grote negatieve impact op de ecologie in en rondom de beken en meren.
Aanpassen
Daarom moeten de Limburgse gemeenten nú actie ondernemen. Overstorten blijven nodig, zodat het water niet omhoogkomt uit het toilet als er te veel water in het riool zit. Door de vele neerslag de afgelopen maanden is het aantal én de hoeveelheid daarvan juist enorm toegenomen. Als gevolg van klimaatverandering is de verwachting, dat lange periodes met veel neerslag van nu af aan vaker voor gaan komen. Het wordt daarom extra belangrijk om het gemeentelijk riool aan te passen op die wisselvallige toekomst.
Oplossingen: gescheiden
rioolstelsel en bergbezinkingsbassins
Door het riool in tweeën te splitsen - voor afvalwater en voor regenwater – heeft extreme of langdurige regenval minder effect op het rioolstelsel. Daardoor neemt de noodzaak op overstorten af. Een andere optie is het creëren van een open buffer - ook wel bekend als bergbezinkbassin
– voor de opvang van gemengd rioolwater. Het afval kan dan bezinken, waarna het (relatief) schone water alsnog zijn weg vindt naar de beek.