In 2024 zijn in zestien wadi’s maar liefst 279 verschillende diersoorten ontdekt, waaronder 87 soorten wilde bijen.
In de afgelopen vier jaar zijn in totaal maar liefst 203 soorten wilde bijen aangetroffen. Ook libellen, vlinders en waterkevers voelen zich er helemaal thuis. Hier leven tientallen soorten die zelfs op de "Rode Lijst" staan en dus zeldzaam zijn in Nederland.
De natuurwaarde van een wadi hangt af van hoe het gebied wordt beheerd. Op sommige plekken - zoals in Heel en Stevensweert - groeit veel bloemenrijk gras, wat goed is voor de bijen en vlinders. Andere wadi’s hebben schoon water, waarin waterkevers en libellenlarven goed kunnen leven. Maar het gaat niet overal even goed: op sommige plekken groeit juist te veel gras en verdwijnen de bloemen en insecten.
Uit het onderzoek blijkt dat om de biodiversiteit te behouden, maaien en hooien rondom de wadi’s soms beter werkt dan begrazing. Ook kan het helpen om sommige wadi’s af en toe droog te laten vallen, zodat vissen minder kans krijgen en andere waterdieren juist beter kunnen overleven. Daarnaast is het slim om bomen op een bepaalde afstand te planten, zodat er niet te veel schaduw op de oever valt. En hier en daar een paar - inheemse - struiken te laten groeien, die 's winters weer schuilgelegenheden kunnen bieden.
Door de wadi’s goed te onderhouden, blijven ze niet alleen nuttig voor regenwater, maar ook een fijne plek voor allerlei planten en dieren. Een stukje groen vol leven is toch veel mooier dan een kale grasvlakte? Maasgouw gaat biodiverder.