Deze nieuwe regeling ondersteunt inwoners die zich voorbereiden op een toekomstige situatie waarin zij mantelzorg nodig hebben.
Met deze regeling kunnen inwoners alvast dichtbij hun - toekomstige - mantelzorger gaan wonen. Er is nog geen actieve zorgrelatie.
Voor een pré-mantelzorgwoning is een pré-mantelzorgverklaring nodig als de toekomstige zorgontvanger nog niet de AOW-leeftijd heeft. Zo'n woning kan passend zijn als er sprake is van een voortschrijdende aandoening, die naar verwachting binnen vijftien jaar zal leiden tot een behoefte aan mantelzorg. Deze verklaring mag worden afgegeven door de huisarts, een wijkverpleegkundige, een - andere - relevante specialist of een door de gemeente aangewezen persoon. Binnen de gemeente Maasgouw kunt u hiervoor dus terecht bij het Sociaal wijkteam.
Let wel, het Sociaal wijkteam geeft alleen de verklaring af en gaat niet over de verdere afhandeling van de aanvraag.
'We vinden het belangrijk dat er in Maasgouw woningen gerealiseerd worden voor alle doelgroepen', vertelt wethouder Tim Snijckers. 'Mantelzorg speelt een steeds grotere rol binnen de zorg en ondersteuning. Een pré-mantelzorgwoning biedt uitkomst om dichtbij degene te wonen die zorg nodig heeft.'
Om een pré-mantelzorgwoning te realiseren, zijn specifieke regels geldig. Pas als hieraan wordt voldaan, kan een tijdelijke omgevingsvergunning worden aangevraagd voor maximaal vijftien jaar. Na ontvangst van de aanvraag, wordt getoetst of deze voldoet aan alle voorwaarden. De regels zijn te vinden via Gemeenteblad 2025, 258821 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen
Voor het realiseren van pré-mantelzorgwoningen geldt nu een pilot van twee jaar. Na deze pilotperiode wordt het pré-mantelzorgbeleid geëvalueerd.
Meer informatie vindt u op de pagina Mantelzorgwoning en pré-mantelzorgwoning.
Wilt u meer weten over het pré-mantelzorgbeleid? Neem dan contact op met Jules Mostard van het team Fysiek Domein en bel naar telefoonnummer 0475-85.25.00.
Wilt u meer informatie over het krijgen van een (pré-)mantelzorgverklaring? Neem dan contact op met het Sociaal wijkteam, via 0475-85.25.00 of via e-mail [email protected]. Of loop gewoon even binnen bij het Sociaal Maatschappelijk Centrum, aan de Suikerdoossingel 49 in Maasbracht. Hier kunt u terecht tijdens het inloopspreekuur van maandag tot en met donderdag, tussen 9.00 uur en 12.00 uur.