Daarbij gaven de inwoners aan Tweede Kamerlid Geert Gabriëls en gedeputeerde Jasper Kuntzelaers een duidelijke boodschap mee: 'Kijk kritisch naar de impact van landelijk en provinciaal beleid op de lokale situatie.' Groene energie is heel belangrijk. Maar met de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk komt de leefbaarheid in een dorp als Maasbracht-Brachterbeek onder druk te staan. Welke compensatie staat hier tegenover?
Ook het Openbaar Vervoer kwam aan de orde. 'Waarom is er geen directe busverbinding binnen Maasgouw om van de ene kant van de Maas - Thorn, Heel en Beegden - naar de andere te komen?' De bereikbaarheid van het gemeentehuis en andere voorzieningen is ronduit slecht als je aan de andere kant van de Maas woont.
Op de vraag welke behoefte er is qua woningaanbod werd vooral de doorstroommogelijkheid voor senioren genoemd en meer gelijke verdeling van nieuwbouw over de dorpen. Het is onbegrijpelijk dat er wel ruimte is voor recreatiewoningen. Ook is er behalve meer sociale woningbouw behoefte aan ontmoetingsplekken voor de jeugd, het verbeteren van speeltuinen én in stand houden van buurthuizen.
Er werd niet alleen naar de politiek gekeken voor oplossingen. Ook de inwoners zelf kunnen veel bewuster bezig zijn met hun leefomgeving. Zo wordt bijvoorbeeld zwerfvuil én de overlast door open haarden en allesbranders genoemd. Vanuit de lokale overheid kan wel voor voorlichting en handhaving gezorgd worden.
Ook willen de inwoners de verloedering van leegstaande monumenten tegengaan. Zoals het oude kasteel in Heel en er een sociaal innovatieproject van maken. Alle inbreng en ideeën van deze avond zijn genoteerd. Deze worden straks verwerkt in het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA Maasgouw, onder het motto: zo werken we samen aan een "Gezond leven in Maasgouw".
Heb je vragen of ideeën? Of wil je je aanmelden om mee te denken, mee te helpen of een plek op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen? Neem dan contact op met Anneke Bours en stuur een e-mail naar [email protected].