Inwoonster Stevensweert wint met historisch vloedmerk

Foto: Facebook gemeente Maasgouw

STEVENSWEERT – Bij hoogwater wordt duidelijk wat de kracht van de natuur is en hoe de mens die ondergaat. Net als andere heftige gebeurtenissen geeft hoogwater aanleiding tot herdenken en herinneren. Er zijn archiefstukken, foto’s en filmbeelden, verhalen en vloedmerken.

Vloedmerken zijn aanduidingen van de waterstand op zowel gevelstenen en gedenkborden als markeringen op bomen of palen. Ze tonen aan hoe hoog het water op een bepaalde plaats kwam. Daardoor kun je je voorstellen hoe hoogwater zich in het landschap voltrekt.

Ingezonden vloedmerken
RivierPark Maasvallei lanceerde eind 2023 een oproep. Maar liefst tweeëndertig locaties werden ingestuurd. Op de vloedmerken tref je het vaakst de jaartallen 1926, 1993 en 1995 aan.  Daarbij is 1880 het oudste jaartal dat voorkomt. En met het hoogwater van 2021 zijn er weer nieuwe vloedmerken bijgekomen.

Overstroming 1926
Onder al die inzendingen is een winnaar gekozen. Ellie van Lankvelt uit Stevensweert kwam daarbij als winnares uit de bus. Zij woont in een historisch pand aan de Meerse Kamp. Het vloedmerk waarmee ze gewonnen heeft, is ingemetseld in haar huis. Hierop staat een weergave van de meters boven NAP van de overstroming in 1926.

Geschiedenis
Als prijs kreeg zij een uitgave van de ‘Landschapsbiografie van de Maasvallei’ uitgereikt. Wethouder Sjors Blomen van gemeente Maasgouw overhandigde het exemplaar persoonlijk aan de winnares. ‘Wij hoorden over de zoektocht naar vloedmerken in het RivierPark Maasvallei’, vertelt de wethouder. ‘Als gemeente hebben wij meegeholpen om die oproep te verspreiden, met een winnares uit onze gemeente tot gevolg. Daarmee wordt er weer een stukje geschiedenis van deze bijzondere grensoverschrijdende regio vastgelegd.’

Inventarisatie vloedmerken
Dankzij het Interreg Vlaanderen-Nederland project Grenzeloos Landschapstoerisme kan het team van RivierPark Maasvallei de vloedmerken inventariseren. Ook wordt onderzocht of men de vloedmerken later dit jaar toegankelijk kan maken en herstellen in een themaroute voor fietsers en wandelaars.

*Op de foto staan wethouder Sjors Blomen en winnares Ellie van Lankvelt bij het vloedmerk ingemetseld in het huis in Stevensweert

Cookieinstellingen