Aanpak eikenprocessierups in gemeente Maasgouw

Foto: Pixabay (CCO-Public Domain)

MAASGOUW – In het voorjaar komen de bladeren weer aan de bomen. En kort daarop verschijnt ook snel de eikenprocessierups. Dit is de larve van een nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. De rupsen overwinteren daar, totdat ze eind april uit de eitjes komen. 

De bestrijding ervan start dit jaar op 18 april.

Monitoring
Door middel van monitoring stelt de gemeente Maasgouw vast of en hoeveel eipakketten van de eikenprocessierups aanwezig zijn. Dit gebeurt door een extern bedrijf tijdens de aanloopfase, de bestrijding zelf en na afloop. De monitoring vindt op verschillende locaties plaats om zo een compleet beeld te krijgen van de te verwachten overlast binnen de gemeente.

Bestrijding met trekker
De gemeente beheerst de eikenprocessierups door vroegtijdige bespuiting met een biologisch middel. Zij doet dit met de trekker waaraan een spuitinstallatie is bevestigd. Omdat de rupsen tussen half april en begin mei uit de eitjes komen, moet het spuiten in een kort tijdsbestek gebeuren. Daarom bestrijdt de gemeente de rupsen van 06.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds. En als het nodig is, ook in het weekend.

Vervolg proeven
De bestrijding van de eikenprocessierups met dit biologische bestrijdingsmiddel is succesvol. Het grote nadeel daarvan is echter, dat niet alleen eikenprocessenrupsen doodgaan, maar ook heel veel andere rupsen die van de eikenbladeren eten. De bestrijding heeft dus grote gevolgen voor tal van rupsen. En daarmee ook voor de vogels én vleermuizen.

Daarom kan het spuiten niet eeuwig doorgaan. De laatste jaren zet de gemeente steeds nadrukkelijker in op het herstel van de biodiversiteit binnen Maasgouw. Op deze manier hoopt zij ook de natuurlijke vijanden van zowel de processierupsen als bladluizen te helpen, zodat spuiten steeds minder vaak nodig is. Dat gaat uiteraard niet in één keer. Sinds 2021 is er daarom gestart met enkele proeven waar niet gespoten wordt. En dit jaar gaat de gemeente daarmee door.

Locaties:
Zoals op de volgende locaties, waar de ontwikkelingen heel nauwkeurig gevolgd worden:

  • Beegden – Moerstraat
  • Heel – Sluis Linne
  • Panheel – Op den Dries, Leerkesven, Heggertstraat
  • Stevensweert – Verlengde Oude Maasweg
  • Wessem – Megelsveldweg

Mocht het toch nodig zijn, dan worden de processierupsen weggezogen. Deze manier is wel veel bewerkelijker dan spuiten, maar heeft verder geen negatieve gevolgen voor op andere diersoorten. Aan het eind van het jaar worden de proeven opnieuw geëvalueerd en beoordeeld.

Deskundig
Heeft u op uw eigen perceel te maken met besmette eikenbomen, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. De gemeente Maasgouw raadt u echter sterk af om de rupsen zelf te bestrijden. Het beste kunt u hiervoor een deskundig bedrijf inschakelen.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de uitvoering van de werkzaamheden? Neem dan contact op met Pieter Derix, medewerker cultuurtechniek. Hij is bereikbaar via het telefoonnummer 0475-85.25.00. Meer informatie vindt u ook op de infographic hiernaast.

Cookieinstellingen