Op weg naar toekomstbestendig elektriciteitsnet in Limburg

Foto: Pixabay-PoldyChromos (CCO-Public Domain)

MAASGOUW/LIMBURG – Op maandag 13 mei organiseren Netbeheerder TenneT en Provincie Limburg een inloopbijeenkomst over een toekomstbestendig elektriciteitsnet. Met als thema’s de verzwaring van de hoogspanningskabels tussen Graetheide en Maasbracht. En de bouw van een 380 kV-hoogspanningsstation nabij het bestaande station.

U krijgt informatie over wat er gaat gebeuren, wat de omgeving hiervan merkt en waarom dit nodig is.

Inloopbijeenkomst
Op maandag 13 mei is iedereen welkom in het gemeenschapshuis Baekerhoes, aan de Kerkstaatr 1 in Brachterbeek-Maasbracht. Er zijn twee inloopbijeenkomsten: van 16.00 uur tot 17.30 uur én van 19.00 uur tot 21.00 uur. Initiatiefnemer TenneT en Provincie Limburg leggen u graag uit wat er gaat gebeuren. Aanmelden hiervoor is niet nodig.

Verhinderd
Bent u op maandag 13 mei verhinderd, dan bent u ook welkom op:

  • Dinsdag 14 mei van 19.00 uur tot 21.00 uur in Hotel Restaurant de Roosterhoeve, aan de Hoekstraat 29 in Roosteren;
  • Woensdag 15 mei van 19.00 uur tot 21.00 uur bij Hotel van der Valk Stein-Urmond, aan de Mauritslaan 65 in Urmond.

Versnellen
Het versnellen van het proces is niet alleen noodzakelijk, omdat steeds meer consumenten elektrisch verwarmen en koken én elektrisch rijden. Maar ook omdat bedrijven en industrieën overstappen van fossiele brandstoffen op elektriciteit. Bovendien wekken zowel bedrijven als consumenten steeds meer groene stroom op, met behulp van windmolens en zonnepanelen. Op veel plaatsen is het elektriciteitsnet inmiddels ‘vol’. Om aan de wens van huishoudens en ondernemers tegemoet te kunnen komen, moet de capaciteit van het elektriciteitsnet minimaal verdubbeld worden.

Ruimtelijke procedure
In afstemming met de gemeenten Maasgouw, Echt-Susteren en Sittard-Geleen, heeft Provincie Limburg het bevoegd gezag overgenomen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met deze maatregel wil de Provincie versneld aan de slag gaan om zo ruimte te creëren op een druk elektriciteitsnet.
Zij start nu een ruimtelijke procedure om de genoemde werkzaamheden te kunnen uitvoeren, op verzoek van TenneT.  De Provincie Limburg coördineert de besluitvorming en is verantwoordelijk voor het te nemen projectbesluit. Zij doet dit met de publicatie ‘Kennisgeving Voornemen en Participatie’ op 24 april 2024. Hiermee begint de procedure voor zowel de opwaardering van de hoogspanningsverbinding tussen Maasbracht en Graetheide als de bouw van een nieuw 380 kV-hoogspanningsstation. Dit beoogde, nieuwe hoogspanningsstation is niet alleen een belangrijk knooppunt in het landelijke 380.000 volt netwerk. Maar ook voor de onderliggende elektriciteitsnetten met een lagere spanning.

Inspraak en participatie
Provincie Limburg en TenneT vinden het belangrijk dat iedereen kan bijdragen aan deze plannen, om zo tot een beter project te komen. Daarom nodigen zij burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen uit om mee te denken. Dat kan door een reactie te geven op dit voornemen tijdens een van de inloopbijeenkomsten. Andere mogelijkheden om mee te denken en te praten, vindt u vanaf 25 april terug in het ‘Voornemen en Voorstel Participatieplan’ op de webpagina van Provincie Limburg. De inspraakperiode loopt van 25 april tot en met 5 juni 2024.

Passende energiemix
Het vinden van een nieuwe, passende energiemix van divers energiebronnen en -dragers, zoals bijvoorbeeld elektriciteit, aardwarmte, groen gas, is voor Limburg een grote uitdaging. Evenals het netwerk hiervoor te bouwen. Want bijna elke oplossing vraagt ruimte. Ook daar waar die ruimte al krap is. Dat vraagt om keuzes, die soms ingrijpend zijn voor de omgeving. Keuzes die misschien niet iedereen als de beste keuze voor de eigen situatie ziet. Maar zowel op lange als korte termijn leveren alle maatregelen vooral ook voordelen op. Nieuwbouwprojecten kunnen worden aangesloten. Inwoners kunnen – nog meer – overstappen op bijvoorbeeld elektrisch rijden. Bedrijven kunnen door een nieuwe aansluiting verder met hun duurzaamheidsplannen of uitbreidingen. Dit heeft gunstige gevolgen voor de arbeidsmarkt. Bovendien blijven banen behouden. Omdat de uitstoot omlaag gaat, wordt de leefomgeving op de lange termijn schoner. Dit is weer positief voor de Limburgs natuurgebieden en alle Limburgers.

Informatie
Ga voor vragen of algemene informatie over dit project naar de webpagina van TenneT.

Cookieinstellingen