Dag van overprikkeling bij niet-aangeboren hersenletsel

Foto: Pixabay - geralt (CC0-Public Domain)

MAASGOUW – Vandaag, 23 juni, is het de dag van overprikkeling bij hersenletsel.

Het doel van deze dag is om voor meer bewustwording en kennis hierover te zorgen.

Onzichtbaar
Overprikkeling is één van de onzichtbare gevolgen bij een hersenaandoening. Het kan leiden tot lichamelijke, emotionele en cognitieve klachten. Mensen met hersenletsel hebben veel minder energie dan gewoonlijk. Ook eenzaamheid is een veel voorkomend probleem voor hen. Want vaak trekken ze zich terug in het contact met mensen of groepen, of ze vermijden het helemaal.

Hulp
Zo ook mevrouw Peters, die een aantal maanden geleden tijdens het poetsen hard op haar hoofd terechtkwam door een val van de trap. Na haar revalidatie, mocht zij eindelijk naar huis. Wanneer zij thuis haar dagelijkse activiteiten wil hervatten, ontdekt zij dat dit niet lukt. Ze raakt snel vermoeid. Ook merkt zij, dat ze het lastig vind haar sociale contacten te onderhouden. Graag zou zij hulp willen bij het organiseren en invullen van haar dag. Niet alleen mevrouw Peters, maar ook haar partner heeft last van de gevolgen van haar val. Hij merkt, dat zij veel zorg nodig heeft en raakt daarom overbelast.

Passend
Heeft u niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of bent u partner van iemand met een niet-aangeboren hersenaandoening? Ondervindt u bijvoorbeeld problemen op het gebied van de dagindeling, het hervatten van dagelijkse zaken en het onderhouden van sociale contacten? Of heeft u behoefte aan contact met lotgenoten? Voor al uw vragen kunt u terecht bij het Sociaal wijkteam. Niet alleen voor uzelf, maar ook als u iemand kent die hulp nodig heeft. Zij denken met u mee, adviseren u, ondersteunen u en helpen u met het zoeken naar een passende oplossing voor uw vraag. Meer informatie vindt u op de gemeentelijke webpagina, onder Sociaal wijkteam.

Cookieinstellingen