Provincie ondersteunt transformatie instituutsterrein in Heel

Foto: Facebook gemeente Maasgouw

HEEL – Vorige week hebben wethouder Tim Snijckers en gedeputeerde Lia Roefs de samenwerkingsagenda ondertekend binnen het provinciale Kader Kwaliteit Limburgse Centra (KLC).

Hiermee bevestigt de provincie Limburg de intentie om EURO 250.000 bij te dragen aan de herontwikkeling van Sint Anna in Heel. Ook de gemeente Maasgouw zelf heeft hiervoor al eenzelfde bedrag gereserveerd.

Impuls
Wethouder Tim Snijckers: ‘Wij werken al jaren samen met de eigenaren en ontwikkelpartijen van het toenmalige instituutsterrein. De plannen voor het realiseren van een veilige en aantrekkelijke woon-, werk- en leefomgeving zijn klaar. Nu is het zaak om deze ook te verwezenlijken. Net als de gemeentelijke inbreng, geeft de bijdrage van de provincie hier een mooie impuls aan.’

Monumenten
Het doel is niet alleen om dit gebied de komende jaren te transformeren naar een aantrekkelijke nieuwbouwwijk. Maar ook het 17e-eeuwse Chateau Heel en de neoromaanse kloosterkerk Sint Anna te restaureren. Deze twee monumenten zijn namelijk beeldbepalend op het middenterrein van het vroegere zorginstituut. Dit alles zorgt voor een hoge kostenpost. De financiële bijdragen van de provincie en gemeente helpen de totale businesscase rond te krijgen. Zo blijft dit prachtige stukje Heel behouden voor de komende generaties én krijgt het zijn oude luister terug.

Aandacht
‘De plannen van de gemeente sluiten goed aan bij de ambities van KLC. Met deze samenwerkingsagenda wordt een impuls gegeven waardoor het instituutsterrein ook daadwerkelijk tot ontwikkeling komt. Hiermee geven wij invulling aan de lokale vraag. We schenken aandacht aan specifieke doelgroepen én zorgen samen voor de juiste woning op de juiste plek’, aldus gedeputeerde Lia Roefs van Wonen, Ruimte, Water en Landbouw.

In het groen
Sinds de verkoop in 2001 door Koraal Groep, is het projectgebied eigendom van Klooster BV en Janssen de Jong Projectontwikkeling. Deze partijen bouwen de komende jaren in totaal zesenzeventig woningen op het terrein. In het deelgebied Chateaupark Heel komen bovendien nog eens zevenenvijftig zorgstudio’s erbij. Dit verkort de wachtlijsten voor de mensen met een intensieve zorgvraag, die niet meer zelfstandig kunnen wonen. En ook het kasteelpark wordt in zijn oude glorie hersteld, zodat het in dit stukje Heel ‘heel mooi wonen in het groen’ wordt. Met al deze ontwikkelingen zullen de partijen in totaal circa EURO 22 miljoen investeren.

Cookieinstellingen