NL-Alert testbericht in heel Nederland

MAASGOUW – Op maandag 5 december rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert testbericht uit in heel Nederland.

Om te ervaren hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet, ontvangt u dit testbericht op uw mobiele telefoon.

Noodsituaties
Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert iedereen bij levens- en gezondheidsbedreigende noodsituaties. Denk hierbij aan een grote brand, onverwacht noodweer of een rookwolk met giftige stoffen. In zo’n alarmbericht staat altijd wat er aan de hand is, wat te doen en waar actuele informatie gevonden kan worden. Lees het dus direct, informeer anderen en kom in actie.

Doordringend
Een NL-Alert ziet u gelijk op uw beginscherm en er is een doordringend alarmgeluid te horen. Dit klinkt anders dan bij een normaal bericht en kan erg hard binnenkomen. Let daarom op als u oordopjes of een koptelefoon gebruikt. Het ontvangen van NL-Alerts is gratis en anoniem. U hoeft niets op uw mobiel in te stellen en uw telefoonnummer blijft onbekend. Zelfs als het mobiele netwerk overbelast is, ontvangt u de alarmberichten. Deze verschijnen niet alleen op mobiele telefoons, maar ook steeds meer op de digitale reisinformatieschermen en reclameborden.

Zendmast
Via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders kan de overheid NL-Alerts uitzenden. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio voor welk gebied het alarmbericht bedoeld is. Dit is afhankelijk van de plek van het incident. Zo kan bijvoorbeeld door de wind een gevaarlijke gifwolk uw woonplaats bereiken, zelfs als een brand zich kilometers verderop bevindt. Bent u verbonden met een zendmast die bereik heeft in het getroffen gebied, dan ontvangt u automatisch het NL-Alert. Dit is alleen mogelijk als de mobiele telefoon opgeladen is én aanstaat. Kijk op www.nl-alert voor meer informatie of bekijk de video.

Cookieinstellingen