Bijzondere wegwijzers van befaamde Amerikaanse architect markeren historische punten

Foto: Pixabay (CCO-Public Domain)

MAASGOUW – Sinds kort is op de hoek Sluisweg in Osen, de Beekerweg in Linne en op de Kerkberg in Thorn een “Vector of Memory” te bewonderen.

Deze kernen maken nu deel uit van de Liberation Route Europe. Dit is een internationaal netwerk van ruim tienduizend kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties.

Riley’s Gully
De ‘Vector’ is een bijzondere markering, ontworpen door de befaamde Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Belangrijke gebeurtenissen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog worden zo onder de aandacht gebracht. Zoals de wegwijzer bij Osen, waar de geallieerde opmars stagneerde. Van 6 december 1944 tot 26 februari 1945 stonden de Engelsen oog in oog met de Duitsers en groeven zij zich in op een afstand van slechts de kanaalbreedte. Een andere markering is te vinden bij de holle weg in Linne. Hier maakten de commando’s een bruggenhoofd ‘Riley’s Gully’, vernoemd naar hun commandant Peter Riley. Ook in Thorn staat het oorlogsverleden centraal. Hier worden jaarlijks de overledenen van de Belgische brigade Piron herdacht. Deze brigade bevrijdde het witte stadje en de omliggende gebieden in september-november 1944.

Bevrijding
Met de speciale themaroute Bevrijding van Limburg hoort heel Limburg nu ook bij het internationale wandelnetwerk. De route loopt van Mesch tot Mook en staat stil bij belangrijke plekken en verhalen over de eindfase van de oorlog. In september wordt de themaroute in Mesch gepresenteerd. In 1944 staken Amerikaanse troepen hier voor het eerst de Belgisch-Nederlandse grens over. Binnenkort volgen ook korte wandelroutes en een langere route langs het oorlogsverleden van Zuid-Limburg. Op de webpagina staan niet alleen meer dan honderdvijftig verhalen verzameld, maar zijn ook een routeplanner en gelijknamige app’s te vinden waarmee nu al de hoofdroute gelopen kan worden.

Samenwerking
LRE Foundation is initiatiefneemster van de Liberation Route Europe. De Stichting werkt nauw samen met Limburg Marketing, Routebureau Noord- en Midden-Limburg en Routepunt Visit Zuid-Limburg. De provincie Limburg en al haar gemeenten leveren de financiële bijdragen, alsmede WCL Midden-Limburg en het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

Cookieinstellingen