Proefactie: groenere tuinen voor Maasbracht

Foto: gemeente Maasgouw

MAASBRACHT – De gemeente hoopt de inwoners van Maasbracht met een bijzondere proefactie te verleiden om dit najaar hun voortuin groener te maken.

Stenen tuinen zijn in, maar het verlies van elk klein stukje natuur vlakbij huis heeft grote gevolgen voor mens en dier.

Warmer
Versteende tuinen zijn namelijk veel warmer dan groene tuinen. In de zomer kunnen tegels en stenen flink opwarmen door de zon. Ook kan het regenwater moeilijker via de grond worden afgevoerd en dit zorgt steeds vaker voor wateroverlast. Dit in tegenstelling tot planten: die zorgen niet alleen voor gezonde lucht, maar vormen ook een thuis voor vogels, dieren en belangrijke insecten, zoals hommels en bijen.

Aanplantadvies
Daarom helpt elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen. Tot de tijdelijke actie van de gemeente hoort onder meer een gratis aanplantadvies, hulp bij het ophalen van stenen, levering aan huis van tuinaarde en de bestelling van planten voor de tuin, tot een maximum van achttien vierkante meter. Aanmelden kan tot zondag 16 oktober 2022 via deze link.

Big bag
Na inschrijving neemt de gemeente binnen vijf werkdagen contact op voor een afspraak. Een medewerker komt vervolgens langs en maakt samen met de aanvrager een plan. Op een afgesproken datum wordt een ‘big bag’ geleverd en nadat u zelf de zak heeft gevuld met de stenen uit uw tuin, wordt deze afgevoerd en ontvangt u voldoende teelaarde. In november kunnen planten worden opgehaald bij de gemeenteloods. Als de actie in Maasbracht een succes wordt, komen de andere kernen van Maasgouw ook aan de beurt. Kijk voor meer informatie en inspiratie hierover op de webpagina van Waterklaar.

Cookieinstellingen