Reconstructie oude kern Stevensweert begint met plaatsen tijdcapsule

Foto: Facebook gemeente Maasgouw

Bijna 40 jaar geleden, in 1983, vond er een grote reconstructie plaats in de oude kern van Stevensweert. Als start van de werkzaamheden werd destijds een oorkonde in beton gestort. Binnenkort herhaalt de geschiedenis zich en gaan er weer werkzaamheden in de oude kern van start. Daarbij wordt de oorkonde opgegraven en een tijdcapsule geplaatst. Daarvoor is de gemeente op zoek naar voorwerpen of informatie uit Stevensweert.

Een tijdcapsule is een kleine capsule, gevuld met voorwerpen en informatie, die bedoeld is om in de toekomst mensen te helpen een beeld te krijgen van een bepaalde tijdsperiode. Natuurlijk is dit voor archeologen, antropologen, historici en voor de inwoners zelf heel interessant.

Voorwaarden
Om de nieuwe tijdcapsule te vullen verzoekt de gemeente verenigingen, andere organisaties of personen uit Stevensweert om stukken aan te leveren. Omdat de tijdcapsule slechts 50 x 10 centimeter is, zijn hieraan voorwaarden verbonden.

  • kleine voorwerpen of zaken op papier, maximaal twee pagina’s, enkelzijdig of dubbelzijdig geprint;
  • de spullen die geschikt zijn om jarenlang in een tijdcapsule te plaatsen;
  • de spullen worden eigendom van de gemeente.

Selectie
Dit is een unieke kans om spullen of informatie van uw vereniging of uw buurt te vereeuwigen. Tot zondag 7 augustus kunt u papieren of spullen aanmelden, via [email protected], onder vermelding van tijdcapsule Stevensweert. Daarna neemt de gemeente contact met u op om de spullen te verzamelen. Documenten kunt u direct als bijlage mailen. Bij teveel aanmeldingen, maakt de gemeente een selectie.

Artikel uit Dagblad de Limburger (1983) over het plaatsen van de oorkonde.

Begin september wordt de nieuwe tijdcapsule geplaatst. Een bijzonder moment is het bovenhalen van de oude oorkonde, waarvoor de inwoners van Stevensweert van harte zijn uitgenodigd. Meer informatie daarover volgt nog. Met het omhoog halen van de oorkonde beginnen ook de werkzaamheden in de oude kern. Naar verwachting zal de reconstructie tot mei 2023 duren.

Cookieinstellingen