Kinderraad Maasgouw buigt zich over alternatieven voor het oplaten van ballonnen

Foto: Pixabay - Niko_Shogol (CC0-Public Domain)

MAASGOUW – Ballonnen zijn gezellig om de boel mee te versieren, maar het oplaten van ballonnen is slecht voor natuur en milieu. Daarom is besloten om het oplaten van ballonnen in Maasgouw te verbieden. Er zijn wel alternatieven te bedenken voor verenigingen en organisaties die tot nu toe regelmatig ballonnen oplieten. Ook de Kinderraad van Maasgouw wordt nu om advies gevraagd.

Waarom vormt het oplaten van ballonnen een probleem? Dieren kunnen ballonnen aanzien voor voedsel, waardoor hun maag verstopt kan raken. Ook kunnen ze verstrikt raken in de linten die aan ballonnen vastzitten. Metalen onderdelen en andere spullen die aan de ballon hangen veroorzaken zwerfafval. Bovendien bestaat het risico op brandgevaar tijdens droge zomers.

Vieren
In plaats van het oplaten van ballonnen kan gedacht worden aan activiteiten als bellen blazen, het oplaten van vliegers, een lampionnenoptocht; ballonfiguren bouwen, met figuurlinten zwaaien of een lasershow. Voor het organiseren van deze activiteiten is mogelijk toestemming van de gemeente nodig. Verder kan er nog andere wet- en regelgeving van toepassing zijn. Samen met de Kinderraad worden binnenkort alternatieven besproken. Daar komen vast nog wel meer leuke manieren uit om iets te vieren of uit te drukken.

Cookieinstellingen