Andere aanpak bestrijding eikenprocessierupsen

Foto: Wikipedia (Sarefo) - CC BY-SA 3.0

MAASGOUW – Het is voorjaar. De bladeren komen weer aan de bomen. Dan zullen ook de eikenprocessierupsen weer snel verschijnen.

De gemeente spuit al jaren succesvol preventief tegen processierupsen. In Maasgouw valt de overlast de laatste jaren mee. Toch wordt het dit jaar anders aangepakt.

Ecologisch beheer
In onze natuurgebieden spuit de gemeente al jaren niet meer. Kennelijk onderdrukken natuurlijke vijanden hier de processierupsen. Daarom is de laatste jaren fors ingezet op het vergroten van biodiversiteit op alle gemeentelijke eigendommen. Gazons worden omgevormd naar kruidenrijke graslanden. Bermen worden gefaseerd gemaaid. Steeds vaker worden kruidenmengsels gezaaid in plaats van graszaad. Natuurlijke vijanden van de processierups zoals gaasvliegen, sluipwespen en lieveheersbeestjes profiteren hiervan. Ook helpen we vogels en vleermuizen door vogelkooitjes en vleermuiskasten op te hangen.

Minder spuiten
Eeuwig doorgaan met spuiten kan niet. Ook al gebruiken we biologische middelen. Niet alleen processierupsen gaan namelijk dood. Ook alle andere rupsen en overige insecten die op eiken leven. De tijd is rijp om het spuiten af te bouwen. Dat gebeurt niet ineens, het wordt langzaam afgebouwd. Dit jaar wordt niet gespoten op de Verlengde Oude Maasweg (Stevensweert), Sluis Linne (Osen) en de Megelsveldweg (Wessem). Dit zijn allemaal locaties zonder fietsroutes voor schoolgaande jeugd. Bovendien zijn het locaties bij natuurgebieden, waarbij de hoop ook op natuurlijke vijanden gevestigd is. Er wordt nauwgezet gevolgd of de processierupsen niet alsnog hard toeslaan langs deze lanen. Mocht dat het geval zijn, dan worden de nesten alsnog weggezogen. Mocht de proef slagen, dan wordt deze volgend jaar mogelijk verder uitgebreid. Heeft u op uw eigen perceel te maken met besmette eikenbomen, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. De gemeente raadt het echter sterk af om de rupsen zelf te bestrijden. U kunt het beste een deskundig bedrijf inschakelen.

Cookieinstellingen