Appelras Thoearder Reinette viert comeback

Foto: Gemeente Maasgouw

THORN – Het Appelras Thoearder Reinette komt terug in Thorn. Wethouder Lalieu gaf de eerste hoogstamfruitboom van het appelras aan de inwoners die zich hiervoor hadden ingeschreven.

De hoogstamfruitboom zorgt niet alleen voor mooie uitzichten in het landschap, maar heeft ook een historisch-culturele waarde die terug gaat naar de tijd van Karel de Grote.

Dieren
De kunst van het telen van het fruit is door de eeuwen heen echter wel verfijnd door de bewoners van de streek. De Reinette de Thorn is een oud ras dat in vroeger tijden veelvuldig in Thorn te vinden was. Hoogstamfruitbomen zijn ook van belang voor verschillende dieren. Denk daarbij aan hommels die hun voedsel vinden in een hoogstamboomgaard of de steenuil, die hier zijn nest- en schuilgebied vindt.

IKL
Momenteel komen deze fruitbomen steeds minder voor rond Thorn. Gemeente Maasgouw en IKL-Limburg hebben zich ingezet om de Thoearder Reinette terug te brengen naar de plek waar deze hoort. In samenwerking met de provincie Limburg is er nu een mooi stukje historie teruggebracht naar het witte stadje.

Cookieinstellingen