Limburgse Horizon: een agrarische theaterervaring

22 aug 2021, 14:25 Cultuur
schermafbeelding 2021 07 19 om 192952
WESSEM - Op 25 en 26 augustus verschijnt er op de wei van Karel en Grieta Gootjes in Wessem een bijzondere tent. Het project van Het Geluid Maastricht bevindt zich op het snijvlak tussen een kunstinstallatie en kermisattractie en maakt deel uit van het Limburg Festival.
Romy en Gable Roelofsen van Het Geluid: 'Limburgse Horizon is een individuele beleving die het maatschappelijk debat over landschap, klimaat en de toekomst van de Limburgse boeren op theatrale en muzikale wijze belicht. Het is een kermisrit door een landschap van boerenstemmen en ander hedendaags agrarisch geluid.'
Innovatief
Limburg is wereldwijd gezien één van de meest innovatieve regio’s op het gebied van voedselproductie en agrarische ontwikkelingen. Wat leeft en groeit in de Limburgse natuur is continu in verandering. Wat voor invloed hebben deze veranderingen op de Limburgse cultuur en identiteit? Zijn we als Limburgers ons landschap of wordt onze toekomst door andere dingen bepaald? Grieta Gootjes, voormalig boerin: 'Voor de Limburgse boer zie ik het heel zwaar. Omdat we in een maatschappij leven waarin de consument niet wil betalen voor ons eten en drinken en wel hele hoge eisen stelt aan hoe het geproduceerd moet worden.'
Groei
De boerderij van Grieta en Karel Gootjes is tot 2015 in bedrijf geweest. Ze hadden een varkenshouderij, maar kwamen klem te zitten tussen de duw naar groei van de bank enerzijds en milieukwesties en persoonlijke omstandigheden anderzijds. Sinds 1995 leven zij bovendien in onzekerheid over hun land. Het waterschap en het Rijk willen de Maas meer ruimte geven met onder andere het land van Karel en Grieta als retentiegebied, maar totdat de plannen volledig zijn, mag er op het land niets nieuws en niets anders. Het boerenbedrijf doorzetten op hun leeftijd is geen optie, en het land verkopen gaat zo niet.
Crisis
Het is slechts één van de verhalen die in Limburgse Horizon aan bod komt. Het maatschappelijk debat over landschap, klimaat en de toekomst van de Limburgse boeren wordt steeds luider. Wie maken er allemaal deel uit van dat snijvlak tussen milieu, identiteit en voedselproductie? Recent zagen we boerenprotesten, een plotselinge watersnood maar ook een fikse bestuurscrisis rondom ons grondgebruik.
Actieve rol
In Limburgse Horizon worden deze vragen samen met vele stakeholders onderzocht. Het Geluid Maastricht werkte in aanloop naar de voorstelling samen met klassieke boeren, voedselvernieuwers, landschapsbeheerders, landbouw-vmbo’ers en de uitvinders van de tractor van de toekomst. Ook de bezoekers van de attractie krijgen een actieve rol in de toekomst van de Limburgse Horizon. Het Geluid Maastricht kenmerkt zich in haar voorstellingen door de oeroude kracht van de opera en het (muziek-) theater samen te brengen met nieuwe technieken, fenomenen en maatschappelijke ontwikkelingen. De makers van Het Geluid zien zichzelf niet als regisseurs van een theatervoorstelling, maar als ontwerpers en leiders van processen tussen mensen.
Breed publiek
Het Geluid Maastricht maakt al meer dan tien jaar vanuit Limburg interdisciplinair geëngageerd muziektheater voor een breed publiek. De unieke kracht van artistiek leiders Gable Roelofsen en Romy Roelofsen is het verbinden van onverwachte groepen mensen aan bijzondere projecten en thematieken. Dit heeft in het verleden al veel bijzondere en succesvolle voorstellingen opgeleverd, waarvoor Het Geluid meermaals is onderscheiden, onder meer met de inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, de Dioraphte Amsterdam Fringe Award, de Berliner Opernpreis en twee Dutch Game Awards.
Tickets
Limburgse Horizon is te bezoeken op woensdag 25 en donderdag 26 augustus op de wei van Karel en Grieta Gootjes, Hagenbroekerweg 2 in Wessem
Limburgse Horizon is een installatie die doorlopend tussen 11.00 uur en 19.00 uur voor iedere bezoeker afzonderlijk is te ervaren. De attractie is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar en een bezoek duurt ongeveer 25 minuten.