Na zijn aankomst in Heythuysen, rond 12.30 uur, liep de vorst door een erehaag van schutterijvaandels. Vervolgens bezocht hij de expositie Band met het Koningshuis, die door het Schutterijmuseum is samengesteld.
De koning kreeg een toelichting op de eeuwenoude traditie en de rol van de schutterij als vereniging in de huidige samenleving. Zijn openingshandeling bestond daarna uit het verrichten van een schot. Ook Gouverneur Roemer mocht daarna aanleggen. De lucht leek letterlijk lek geschoten, want even later viel het regenwater met bakken naar beneden. Toch volgde Koning Willem-Alexander nog een deel van het defilé op een tribune aan de Tienderweg, waar de schutterijen manmoedig de hevige regenval trotseerden.
Op het evenemententerrein school alles en iedereen die op dat moment aanwezig was onder de tentdoeken. Het zag er niet naar uit dat het weer snel verbeterde. Maar de sfeer werd er met muziek en bier goed ingehouden. Overigens was het de eerste keer dat een Oranje het OLS opende. In 2006 kreeg de Belgische kroonprins die eer.
Tot de schutterijen die nog in de race zijn en om d'n Um strijden, behoren de schutterijen Sint Sebastianus uit Heel én Sint Joris uit Wessem.
Naast schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg waren ook de schutters en burgemeester uit het Poolse Pogorzela in Heythuysen te gast. De gemeente Leudal heeft al jaren een band met de Poolse stad, bedoeld om de uitwisseling van cultuur, handel, onderwijs, sport en informatie te bevorderen.