Limburg Festival 2024: bijzonder theater op bijzondere locaties

Foto: via Limburg Festival

MIDDEN-LIMBURG – Van woensdag 7 tot en met zondag 11 augustus barst de tweeënveertigste editie van het Limburg Festival los op zo’n vijfendertig, veelal verrassende locaties in Midden-Limburg. Met heel veel muziek, theater, dans en puppetry, oftewel poppentheater.

Én voorstellingen die niet in één hokje passen, maar wél buitengewoon theater en onvergetelijke verhalen bieden.

Van Roermond naar Venlo
Zoals PerronGeluk, van de Limburgse Stichting Laudio. Deze muzikale theatervoorstelling speelt ín de trein die dagelijks tussen Roermond en Venlo pendelt. Het Limburgse theaterfestival heeft hiermee een heuse primeur in Nederland: de dagelijkse trein als theater. Stap in op station Roermond en ga mee op avontuur.

Opening
Bijzonder trots is de organisatie op de indrukwekkende openingsvoorstelling: Gendermonologen van Raymi Sambo Maakt. Deze theatervoorstelling op locatie vindt plaats in Park Domicilia in Ohé en Laak, op 7 en 8 augustus. Raymi Sambo presenteert hiermee opnieuw een actuele vertelling. Zoals het gezelschap vorig jaar diepe indruk maakte met hun schurende ‘Ik zeg toch sorry’, zo zal ook Gendermonologen de tongen losmaken.

Theater op Locatie
PerronGeluk en Gendermonologen zijn slechts twee van de in totaal tien theatervoorstellingen, die op het ‘hoofdpodium’ staan. Of, zoals dit podium beter bekendstaat ‘Theater op Locatie’, dat ook aanstormend Limburgs talent een platform biedt. Zo vertelt bijvoorbeeld regisseur en theatermaker Quensley Coster met zijn eerste avondvullende voorstelling Stille Helden over het slavernijverleden van zijn familie. De voorstelling, gespeeld door Nieuwe Helden Next Level, vindt plaats bij poppodium De Bosuil in Weert.

Boom
Ook zeer actueel zijn de voorstellingen Elk bos is een opstand van ‘huisgezelschap’ Afslag Eindhoven en Iets met Boeren van Bureau Pees. Zoals elk jaar verrast Afslag Eindhoven opnieuw met geëngageerde verhalen. Deze keer gaat het over een activist die zich verschanst heeft in een boom, in de voormalige kloostertuin van Sint Elisabeth in Haelen. Iets met Boeren speelt op de boerderij van de familie Kemper in Swartbroek en vertelt het indringende verhaal over de transformatie van het platteland.

Brandweerkazerne
Een locatie-primeur voor het festival is de brandweerkazerne van Weert. Hier vertelt de Vlaamse Kenneth Berth zijn persoonlijke ervaring als slachtoffer van een noodlottig verkeersongeval op een zebrapad in Parijs. In de voorstelling Piéton nodigt hij de dader uit om met hem in gesprek te gaan. Dit theaterstuk is een coproductie van het Limburg Festival.

Populaire routes
Uiteraard staan ook dit jaar populaire festivalonderdelen op het programma. Zoals bijvoorbeeld de Dans Promenade vanaf de ECI Cultuurfabriek in Roermond, in het weekend van 10 en 11 augustus. Op 8 augustus presenteren vier jonge Limburgse makers zichzelf tijdens de theatrale wandeltocht Ode aan de Bron in en rondom natuurgebied Rivierpark Maasvallei, vanuit Ohé en Laak. Sinds de introductie, is het Kasteel van Verlangen enorm in trek bij het publiek. Wat wil je ook met deze pareltjes van zowel nationale als internationale poppentheatervoorstellingen, in en rondom het sprookjesachtige Kasteel Baexem. Wees er dus snel bij. De altijd succesvolle theaterfietstocht Natuurlijk Theater voor het hele gezin start op 9 augustus vanuit Nederweert-Weert. Op 10 augustus vanuit Roerdalen-Stadt Wassenberg en op 11 augustus in Leudal.

Nieuw
Nieuw dit jaar is de extra familievoorstelling van de succesvolle schrijver Jacques Vriens. Op 8 augustus vertelt en speelt hij zijn zelfgeschreven Grootmoeders Grote Oren, in Nederweert. Daarnaast is er op 9 augustus in de ECI Cultuurfabriek nog de Limburg Festival Kindermiddag. Deze is gratis te bezoeken, met wederom enkele theatervoorstellingen en workshops voor de jongste generatie theaterliefhebbers. Voor meer informatie over het programma 2024, kijk ook op www.limburgfestival.nl.

Cookieinstellingen