Sfeerimpressies Kunst en Cultuurdag Maasgouw 2024

HEEL – Op zondag 26 mei vond in zalencentrum Don Bosco de negende editie van de Kunst en Cultuurdag Maasgouw plaats, waarbij de bezoekers een heel divers programma met kunst en cultuur werd aangeboden.

Diverse kunstenaars en schrijvers gaven acte de présence in de grote zaal. Hun kunstwerken trokken veel belangstelling van bewonderaars en het werd gezellig druk.

Kleurrijk
Onder meer van kunstenaars als Cris Vries. Hij maakt al meer dan veertig jaar prachtige, kleurrijke schilderijen die uit het leven gegrepen taferelen uitbeelden. In zijn kunstwerken gebruikt hij zowel warme als koele kleuren. Ze zijn gedetailleerd, en toch ook geabstraheerd en vormen een direct in het oog springend en blijvend beeld op je netvlies. Deze schilderijen zijn zeker alle aandacht en bewondering waard.

Mixed Media
Autodidact Rosalie Brouwer uit Grathem tekent en schildert prachtige portretten op gerecycled hout en gebruikt daarvoor mixed media, zoals kleurpotloden en acrylverf. Elk vrouwenportret krijgt als finishing touch drie lagen lak, zodat de kleuren nog beter naar voren komen. Meestal schildert zij op grote stukken hout, onder meer afkomstig uit een groot appelvat. Maar ook haar kleinste portret, van 18 x 18 cm, is zeer gedetailleerd en gewoon prachtig om te zien. Ook viel er één abstract werk van haar te bewonderen. ‘Dit schilderij is eigenlijk best wel bijzonder, want ik ben daarbij heel intuïtief te werk gegaan. Op muziek en op gevoel ben ik gewoon gaan schilderen wat er in mij opkwam’, vertelt de jonge kunstenares.

Vormen en kleuren
Ed van der Aa exposeerde zijn bronzen kleinplastieken. Ze zijn fijn en erg mooi om te zien. Elk bronzen beeldje is weer anders en uniek van vorm en kleur. Soms hebben ze een meer groenere of een meer rodere kleur. ‘Dat heeft veelal te maken met de temperatuur tijdens het gieten en de chemische reactie’ legt hij uit. Naast deze kunstwerkjes, presenteerde de kunstenaar ook de mooi vormgegeven boeken met reisverslagen over zijn wandeltochten. Zoals bijvoorbeeld Camino del Norte, Ruta de la Luna en Over la Via de la Plata naar Santiago.

Glas en keramiek
Mia van Roy presenteerde zowel haar prachtige glaskunst als haar mooi vormgegeven beeldjes van keramiek. ‘Deze schaal is erg bijzonder vanwege de koperfolie die ik erin heb verwerkt en bij deze schaal heb ik keramiek gecombineerd met glas’, aldus Mia, die enthousiast vertelt over haar prachtige, unieke creaties. Zoals de drie bronskleurige keramieken beeldjes bovenop een kunstig vormgegeven glazen schijf. Waardoor de kunstenares laat zien hoe mooi deze verschillende kunstvormen te combineren zijn tot een prachtig kunstwerk.

Literair
Dialectschrijver Ron Verhees uit Linne vertegenwoordigde de literaire kunst. Onder de naam The Flosser heeft hij al ruim vijfentwintig literaire kunstwerkjes geschreven in zijn Limburgse moedertaal én uitgegeven. Ook de boeken van Irene Bruyninckx mogen daarbij niet vergeten worden, zoals De Vareling en De Roes van Verlangen. De schrijfster en verhalenvertelsters uit Maasbracht is ook bekend van diverse filmpjes, waarin zij allerlei verhalen vertelt.

Tijdens deze editie van de Kunst en Cultuurdag zorgden verschillende muziekgezelschappen voor de muzikale noot, waaronder een optreden van het Jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie Lentekrans Linne.

Kunst is mooi én persoonlijk. Maar juist de details tonen hoe prachtig kunst eigenlijk in al haar creatieve veelzijdigheid is.

Cookieinstellingen