Koningsdag 2024: viering van Oranjefeest in Maasbracht

MAASBRACHT – Op zaterdag 27 april vierde de gemeente Maasgouw Koningsdag in Maasbracht.

Om 12.00 uur trok de stoet van zalencentrum De Spil naar het gemeentehuis aan de Markt en verwelkomde burgemeester Dion Schneider alle aanwezigen voor de aubade.

Meiboom
‘Dames en heren, jongens en meisjes, vandaag vieren we Koningsdag’, begon de burgemeester zijn toespraak. ‘Sinds 2014 doen wij dit op 27 april. Op de verjaardag van Koning Willem-Alexander, die vandaag zevenenvijftig jaar is geworden. In Maasgouw vieren we dat ieder jaar in een andere kern. En elk dorp heeft daarin zijn eigen tradities. Zo gaan we straks naar de Emmalaan voor het opzetten van de meiboom.’

Vlaggenceremonie
Na zijn toespraak, nodigde hij de gedecoreerden uit naar voren te komen voor de vlaggenceremonie en zowel de Nederlandse driekleur als de Limburgse en Maasgouwse vlag te hijsen. Buitendienstmedewerker Ton Abels, een bekend en vertrouwd gezicht in de gemeente Maasgouw, assisteerde hen daarbij. Traditiegetrouw speelde Harmonie St. Cecilia tijdens de ceremonie achtereenvolgens het Wilhelmus, het Limburgs Volkslied en de Maasgouw Mars.

Meiboom
Vanaf de Markt ging de optocht op weg naar de Emmalaan. Nu was het kinderburgemeester Lars Boonen die het publiek toesprak: ‘Aan mij werd gevraagd om iets te vertellen over de meiboom. Want waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Het meiboomfeest wordt eind april of op 1 mei gevierd en kondigt het begin van de zomer aan. De boom die op het dorpsplein of de markt wordt geplant, staat niet alleen symbool voor de vruchtbaarheid. Maar ook voor groei en het opbloeien van de natuur. Vandaag wordt het toch ook een beetje lente, ondanks het weer. Ik wens iedereen een heel fijne Koningsdag.’

Zegen
Volgens traditie kreeg ook Pastoor Creemers het woord. Pas na zijn officiële zegen, plantten medewerkers van buurtvereniging ‘Oad Brach’ de meiboom. En eindelijk mochten de kinderen op hun mooi opgesmukte fietsen drie keer rond de boom fietsen. Dit jaar waren er maar liefst vier eerste prijzen, uitgereikt door even zoveel juryleden. Naast de vier winnaars van de versierde fietsenwedstrijd, kregen alle kinderen hoe dan ook de tweede prijs. Zo kreeg het Koningsfeest opnieuw een extra oranje tintje.

Na de uitreiking van de prijzen, keerde de stoet terug naar De Spil. Waar het Oranjecomité een mooi, gezellig middagprogramma in petto had, voor jong en oud.

 

Cookieinstellingen