Torna Cultura Café heeft iets te vieren

Foto: Johan van de Beek

THORN – Torna Cultura heeft iets te vieren. De gemeenteraad van Maasgouw heeft ‘Aod Thoear’ aangewezen als de meest aantrekkelijke locatie in Thorn voor een gemeenschapshuis. Hierdoor is het voortbestaan van het succesvolle Torna Cultura Café verzekerd. En dat is reden voor een klein feest.

Het nieuwe jaar begint dus al goed. Op zondag 28 januari is het eerste literair-cultureel Torna Cultura Café zeer uitnodigend. Dankzij de hoge kwaliteit van de voordrachten en de grote afwisseling van onderwerpen.

Nepnieuws en complotdenken
Tot voor kort was Johan van de Beek onderzoeksjournalist en schrijver van columns bij Dagblad De Limburger. Vandaag de dag is hij blogger en geeft lezingen. Het onderwerp van zijn voordracht is: ‘Wetenschap is ook maar een mening’, oftewel de opkomst van nepnieuws. Hij heeft het niet alleen over de opmars van het magisch denken. Maar ook over het wantrouwen in overheid, journalistiek en wetenschap, complotdenken én de bedreiging die daarvan uitgaat.

De Carnavalist
Leon Hamers en Hans Simons presenteerden pas het boek ‘Vastelaovesmonumente in Limburg, van Mook tot Eijsde’. Hiermee leverden zij een belangrijke culturele bijdrage aan de beleving van carnaval in onze provincie. Zij ontvingen daarvoor ‘De Carnavalist’, de driejaarlijkse prijs van de Bond van Carnavalsverenigingen (BCL). Beide heren vertellen met passie over de inhoud en larderen het gesprek met afbeeldingen. En heel specifiek die uit Midden-Limburg.

Knipuigskes
De humor kronkelt zich als een kleurige polonaise door het leven van Weerter dialectschrijver en voordrachtskunstenaar Frans Adriaens. Die humor geeft hij door via plezierige verhalen op TV, optredens, kranten, boeken én lollige gedichtjes, de zogenaamde ‘Knipuigskes’. Zoals de komische verhalen en gedichten in zijn nieuwste boek ‘Alles in dit book és getiktj‘. Laat dit alles als confetti over u heenkomen.

Americana en Country
Roger Selder verzorgt het muzikale gedeelte van het programma. De zanger uit Roermond is al zijn leven lang fan van Americana en Country. Het is dan ook niet vreemd, dat hij zich voor zijn eigen muziek laat inspireren door artiesten als Johnny Cash. Of dichter bij huis: Danny Vera.

Café
Het literair-cultureel café vindt plaats om 14.30 uur plaats in Zaal Restaurant Aod Thoear, aan de Steegputstraat 2-4 in Thorn. De zaal is geopend vanaf 13.45 uur en de entreekosten bedragen 6,00 euro, geen plaatsreservering. Voor meer informatie over dit gevarieerde programma, ga naar de webpagina van Torna Cultura.

Cookieinstellingen