Tour langs markante oorlogsplekken in Maasgouw

Foto: Cliotravel

MAASGOUW – Op zaterdag 7 maart houdt historisch reisgenootschap Cliotravel, in samenwerking met historicus Hugo Luijten uit Heel, een bijzondere tour langs markante oorlogsplekken in de gemeente Maasgouw.

Misschien is Maasgouw wel de gemeente met de langst gerekte bevrijdingsgeschiedenis van Nederland: in totaal precies vier maanden van 25 september 1944 beginnend in Thorn, tot en met 25 januari 1945 eindigend in Linne.

Bezetting
Wat is de reden geweest dat een paar kleine boerendorpen langs de Maas zolang moesten wachten op hun bevrijding? Op die vraag geeft deze tour een antwoord. Maar natuurlijk besteden we ook aandacht aan de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 en de daaropvolgende bezettingsjaren.

Programma
Het programma is als volgt: 9.00 uur opstap bij CC Don Bosco in Heel, waarna Heel, Beegden, Osen en De Weerd bij Roermond worden bezocht. In Roermond kan de toren van de Sint Christoffelkathedraal (optioneel) beklommen worden, om een goed uitzicht over het Midden-Limburgse land te verkrijgen. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan het Roerdriehoekmuseum in Montfort, wat een goed beeld geeft van de bevrijding van de oostelijke Maasoever. Na Linne, Brachterbeek en Maasbracht, wordt halt gehouden in Stevensweert voor de lunch. Via Ohé en Laak en de brug over de Maas bij Maaseik, gaat het dan door de Belgische plaatsen Ophoven en Kessenich naar het museum van Thorn, voor een speciale expositie over de oorlog en een middagdrankje. Via Wessem en Panheel wordt dan Heel rond de klok van 17.30 uur weer bereikt.

Aanmelden
In de complete tour is de rondrit met een touringcarbus, koffie/ thee met vlaai, lunch en een middagaperitiefje inbegrepen. De deelnamekosten bedraagt 54 euro. Mocht je niet deelnemen aan de torenklim, dan kan je daar 2 euro van aftrekken. Heb je een museumkaart, dan mag je 3 euro van het bedrag afhalen. Voor meer info en opgave, check www.cliotravel.nl of bel 06-19.67.53.94

Cookieinstellingen