De 4 mei-boodschap van burgemeester Strous

Foto: Twitter burgemeester Strous

MAASBRACHT – Vanwege de coronamaatregelen vond er ook dit jaar geen gemeentelijke dodenherdenking plaats. De burgemeester en zijn echtgenote legden wel een krans bij het vrijheidsmonument in Maasbracht.

Kinderburgemeester Xant Veugen legde een bloemstuk bij het monument.

Toespraak
Daarnaast had burgemeester Strous een boodschap voor alle inwoners. Die kunt u hieronder nalezen:

‘We herdenken op 4 mei alle oorlogsslachtoffers die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Binnen de gemeente Maasgouw hebben we de traditie om elk jaar in een andere kern samen te komen. Met gedichten van kinderen, met het delen van verhalen uit de oorlogstijd. Met passende muziek en enkele toespraken. Net als vorig jaar kan dit vanwege de coronamaatregelen niet en herdenken we grotendeels thuis en in kleine kring. Met de mogelijkheid voor iedereen om in de eigen kern, bij het eigen oorlogsmonument, op een zelf gekozen moment, op deze 4e mei stil te staan bij oorlog, geweld, onvrijheid en onderdrukking. Ieder van ons met zijn eigen gedachten en achtergrond.

Misschien behoort u tot de groep die zelf de Tweede Wereldoorlog nog heeft beleefd of heeft u als militair tijdens een uitzending gediend. Of u bent als nieuwe-Nederlander een oorlogssituatie ontvlucht. De meesten van ons hebben, net als ik, het voorrecht gehad altijd in vrijheid te mogen leven. Vrijheid kan op veel verschillende manieren worden ervaren. Mevrouw Daan Roovers, de Denker des Vaderlands, schreef voor 4 en 5 mei de thema-tekst. Ik haal enkele passages aan:

“Nu we voor het eerst weer worden geconfronteerd met een grootschalige vrijheidsbeperking door corona, valt op dat op dit moment vooral onze bewegingsvrijheid onder druk staat. De vrijheid van meningsuiting is echter ongedeerd. We kunnen vrijelijk informatie en opvattingen uitwisselen, elkaar en het beleid bekritiseren, nieuwe perspectieven aandragen. We hebben daartoe zelfs meer ruimte en mogelijkheden dan ooit, en we hoeven er de deur niet voor uit. Zo lang deze vrijheid van spreken en denken gepaard gaat met de principiële gelijkheid van alle burgers blijft het fundament van de vrije samenleving overeind. Dat is het cruciale verschil tussen deze crisis en een bezetting, en zet direct elke vergelijking in perspectief. De huidige beperkingen zijn pijnlijk, maar een vrije samenleving garandeert dat deze tijdelijk zijn, en dat dit een uitzonderingstoestand is. De steunpilaren van de vrije samenleving, waaronder de onafhankelijke rechtspraak en principiële gelijkheid, staan fier overeind.” Aldus Daan Roovers.

Vandaag heb ik samen met mijn echtgenote bij het vrijheidsmonument in Maasbracht een krans gelegd. Ook de kinderburgemeester legde een bloemstuk. Maasgouw heeft sinds kort een kinderraad, bestaande uit kinderen van alle scholen in de gemeente. De kinderraad heeft ook een kinderburgemeester, Xant Veugen. De kinderraad vertegenwoordigt onze jeugd, die nu opgroeit en een verantwoordelijkheid heeft om nu en straks onze vrijheid te bewaken. Fijn dat het onderwerp ook bij onze jeugd actueel is

Dit jaar vieren we op 5 mei onze vrijheid, ook weer thuis of in kleine kring. Er zijn online festivals en ontmoetingen, met vrijheidsambassadeurs zoals zangeres Davina Michelle. Op tv is het 5-mei concert onder aanvoering van Stef Bos. Tot slot: De vrije samenleving blijft, als de vrijheid van spreken en denken samen gaat met de gelijkheid van alle burgers.’

Cookieinstellingen